Според германския вестник Frankfurter Allgemeine ще бъдат съкратени около 200 работни места. Axel Springer не потвърди точния брой на съкращенията пред CNN, но заяви, че цифрата ще бъде "ниско трицифрено число". В момента в Bild работят около 1000 души.

Свързани новини

25.06.2023 08:06

Най-големият немски вестник съкращава 20 % от работните места, тъй като се подготвя за цифровото бъдеще, задвижвано от изкуствен интелект

Видян 21739 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немският таблоиден вестник Bild планира да съкрати стотици работни места, тъй като тази година ще намали регионалните си операции и ще увеличи използването на изкуствен интелект в подготовка за бъдещето, в което ще се използва само цифрова технология.

Компанията Axel Springer, която издава най-продавания германски всекидневник, съобщи на служителите си в имейл във вторник, че вестникът ще съкрати шест от 18-те си регионални издания и ще закрие две трети от регионалните си офиси. Компанията планира в бъдеще да издава регионалните вестници на Bild и да управлява регионалните си репортери от Берлин, се казва в съобщението.

Ролите на редакторите, фоторедакторите, коректорите и другите служители, участващи в производството на печатни издания, "вече няма да съществуват в сегашния си вид", се казва в съобщението на издателството, копие от което беше предоставено на CNN.

Според германския вестник Frankfurter Allgemeine ще бъдат съкратени около 200 работни места. Axel Springer не потвърди точния брой на съкращенията пред CNN, но заяви, че цифрата ще бъде "ниско трицифрено число". В момента в Bild работят около 1000 души.

Съобщението идва три месеца, след като Матиас Дьопфнер, главният изпълнителен директор на Axel Springer, предупреди служителите, че предстоят "значителни" съкращения на работни места като част от стремежа на компанията да се превърне в изцяло цифрово издателство, в което изкуственият интелект играе важна роля.

Говорител на Bild заяви пред CNN, че съкращаването на работни места, свързано с преструктурирането на вестника, "няма нищо общо с използването на ИИ" и че технологията ще бъде използвана за подпомагане на журналистите в тяхната работа.


"Използването на изкуствен интелект създава повече време и пространство за журналистическа креативност за редакторите и репортерите. Въпреки помощта на ИИ, журналистът винаги трябва да проверява и да препроверява резултата", добави говорителят.

Но в бележката си до служителите Axel Springer заяви, че "започва ясна офанзива на ИИ, защото това ни е необходимо и за преминаването ни само към цифрови технологии", и че "по-голямата част" от работните места, свързани с производството на печатните издания, са уязвими.

"За съжаление, трябва да се разделим и с колеги, които имат задачи, замествани от ИИ и/или процеси в цифровия свят, или които не могат да намерят място за себе си в тази нова структура с настоящите си възможности", заяви Axel Springer.

"Скоро ИИ ще може да поеме изцяло оформлението на печатния вестник", добавиха от компанията.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей