Свързани новини

19.07.2012 11:53

Набъркаха ни в сирийската война

Видян 1701 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борис Ангелов


След като всички прочетохме зловещите хроники за жертвите и щетите от първия международен терористичен атентат на българска територия, който отне живота на няколко души на летище Бургас и рани десетки, сега е важно да си дадем отговор на най-важния въпрос – защо ни сполетя всичко?


Или по-точно – защо точно нас?! И какво следва?


Великите сили от Запад и Изток ни направиха неволна жертва на войната в Сирия. Въпреки че още през януари израелските медии предупредиха за възможността България да бъде атакувана от ислямски терористи, нашата страна зае активна роля не да омиротворява, а да подкрепя едната от страните във войната в Сирия. Вместо да станем посредник за уреждане на конфликта, използвайки традиционно добрите отношения, които с десетилетия поддържахме едновременно с Иран,  Сирия и Израел.  Довчера това беше наш безценен капитал.


Ако това се струва някому висш пилотаж, много по-просто е да се каже - не е добра за България никоя война. Особено пък в държава, която е само на хиляда километра или под 2 часа със самолет от нейните граници.


В Сирия едва ли ще простят, че ние бяхме едни от единствените в Евросъюза, които изгонихме посланика им в София. Лидерите на ЕС Париж и Берлин не го сториха!


Ако повярваме във версията на израелския премиер, че ударът срещу бургаското летище идва от Иран, а за целия свят е ясно, че гражданската война в Сирия бе предизвикана, за да бъде свален единственият приятелски настроен към Техеран режим в Близкия Изток, логиката става още по-ясна.  


Нищо не е случайно: нека да не забравяме, че в същия вчерашен ден, в който удариха Бургас, в Сирия бяха убити в друг атентат зетят на президента Асад и двама министри от неговия кабинет.  


Напрежението там беше пред взривяване още преди две седмици покрай инцидента с турски самолет, който навлезе във въздушното пространство на Сирия и бе свален. Тази акция обаче  не успя да предизвика война в Близкия Изток поради застъпничеството на Русия за Дамаск.


Още тогава международните коментатори прогнозираха, че ще се намери друг повод за атака. Когато днес чрез България е ударен Европейският съюз, някои вероятно биха предположили, че европейските лидери най-сетне биха подкрепили жадуваните крути мерки срещу Иран и Сирия.


Досега Брюксел индиректно подкрепяше Москва и Пекин като не желаеше да се стига до крайности в Близкия Изток. Снощи обаче външният комисар баронеса Ащън пусна балансирана позиция, която осъжда насилието, но не обвинява Иран...


Ако съдим по думите на израелския премиер, че той ще отговори твърдо на атентата в Бургас, много е възможно да видим ескалация на напрежението в Близкия Изток. Щом Иран бъде ударен, това със сигурност ще доведе до преизбирането на Барак Обама наесен.


Ислямската република е вторият най-голям производител на петрол в този свят. И, парадоксално, само ще печели от световната криза.


Но войната ще струва на всички потребители на петрол, а чрез тях и на всички консуматори на стоки за широко потребление – на първо място храните, рязко нарастване във вид на инфлация.  


Кризата около Сирия и Иран ще струва много, много на България. 50 години тя гради имиджа на спокойна семейна дестинация. С този образ беше свършено веднъж завинаги в 17,35 ч. На 18 юли 2012 г. на летище Бургас.


За нашия туризъм, ако няма веднага и незабавно световна пиар кампания в наша полза, атентатът в Бургас е истинска катастрофа. Браншът на гостоприемството е най-силният експортен отрасъл на страната като тази година очакваше поне 3,5 милиарда евро приходи. С други думи той дава 15% от БВП. Сиреч - всеки шести лев, който влиза в нашата икономика.


Накрая, 19 минути ще напомни, че преди два месеца ние бяхме единствената медия, заела категорична позиция за въвеждането на модерна европейска система за СИГУРНОСТ И КОНТРОЛ НА ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА в Слънчев бряг, каквато ни се предлагаше от Австрия. Такива има във всички държави от мечтания от нас Шенген. Зад системата застанаха МВР и НАП. Срещу нея обаче въстанаха хотелиери от т.нар. Съюз на собствениците в курорта.


По ирония на съдбата точно за тези криворазбрани бизнесмени израелските туристи, които едва ли скоро ще се върнат в Съни, са основен приходоизточник това лято, когато останалите ни гости летуват на скандално ниски цени.


И най-накрая да стане ясно, че туризмът наистина е изключително важен за тази древна, но бедна страна.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак