След случая със застреляното от полицаи 18-годишно момче, МВР обмисля допълнително да разшири правомощията на полицаите, каза пред bTV вътрешният министър Калин Стоянов. Целта ще бъде да се позволи на служителите да носят и лично оръжие освен служебно. До момента полицаите нямат това право.

Свързани новини

27.09.2023 17:37

МВР ще даде повече правомощия на полицаите за тяхното оръжие

Видян 812 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След случая с убийството в гърба на застреляното с лично оръжие от полицай 18-годишно момче, МВР обмисля не да намали газенето на закона, а допълнително да разшири правомощията на полицаите, каза пред bTV вътрешният министър Калин Стоянов. Целта ще бъде да се позволи на служителите да носят и лично оръжие освен служебно. В момента полицаите нямат това право.


Стоянов е категоричен, че политическото и професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи застават зад "професионално взетото решение" да бъде застрелян 18-годишният Светльо Младенов, който се оказа, че нито е криминално проявен, нито е бил с прът някого, нито е разследван дори за кражба от 20 лв. същата вечер, просто е опитал да избяга от полицията.


Като първи аргумент за използването на огнестрелното оръжие Стоянов изтъкна, че за Младенов е имало данни, че е извършил грабеж. Вторият му аргумент беше, че Младенов и още няколко души са заплашвали жертвите си с огнестрелно оръжие. На трето място, полицаят, по думите на министъра, е използвал оръжието, след като многократно е отправил вербални предупреждения Младенов да спре да бяга. Освен това според Калин Стоянов е стрелял по Младенов, след като е произвел два предупредителни изстрела. Той обаче не го е направил в краката, каквато практика има, а в средата на гърба с ясното съзнание, че ще го убие.


"Той е спазил всички инструкции и протоколи за действие при такива случаи", увери вътрешният министър и допълни, че полицаят щял да понесе административна отговорност единствено за това, че е използвал личното си оръжие, защото това е нарушение на правилата. Откъде знае какво ще решат прокуратурата и съда той спести. Запитан дали има изисквания към полицаите с какви патрони да стрелят, Стоянов каза, че имало такива изисквания полицаите да стрелят по хора със стоп патрони, но в случая полицаят е използвал личното си оръжие и по първоначална информация патроните са били обикновени, като отказа да дава повече подробности.


По думите на Калин Стоянов един полицай можел да носи у себе си и три оръжия, ако се налагало за личната сигурност, защото вече имало "по-модерни и добри от служебните" пистолети Макаров. Експертизите по случая с убийството на Светльо Младенов обаче все още не били готови, за да се направят окончателни заключения, отбеляза министърът на вътрешните работи.


Кирил Пламенов







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 27.09.2023 20:14

    Примерните граждани не бягат просто така превантивно от полицията . Закона за неизбежната отбрана е остарял в годините на необуздана демокрация !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион