Свързани новини

20.09.2019 13:07

МВнР търси 6 млн.лв. за нови биометрични гишета

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2020 г. министерството на външните работи се нуждае от допълнителни 6 млн. лв. за подмяната на биометричните гишета на всички консулски служби на България в чужбина, съобщава БГНЕС. Целта е осигуряване на съвместимостта им с новата Система за издаване па български лични документи поколение 2019, която предстои да бъде внедрена от МВР. За изминалата 2018 г. предоставените консулски услуги и издадени визи са над 450 000.


Дипломатическите ни представителства разполагат е общо 16 мобилни биометрични станции, предназначени да снемат биометрични данни за издаване на български документи за самоличност извън консулските служби. Те са предоставени на задграничните представителства в Мексико Сити, Ню Йорк, Чикаго, Тел Авив, Вашингтон, Лос Анджелис, Претория, Мадрид, Валенсия, Париж, Атина, Солун, Рим, Лондон, Бразилия и Канбера.


„Предвидили сме от края на 2020 г. подаването на заявление за издаване на български лични документи да става по електронен път, чрез използването на автоматизираната електронна система на МВнР. Това ще стане възможно и без наличие на квалифициран електронен подпис. С тази мярка българските граждани ще спестяват значителни средства и време за пътуване до консулската служба, като ще могат онлайн от мястото, където живеят да подадат своето заявление за издаване на лични документи“, заявява министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутатско питане във връзка с осигуряването на ефективен достъп до консулски услуги на българи в чужбина. „Ще направя уточнението, че има консулски услуги, които не следва да се електронизират.


Такива са услугите, за които се изисква лично присъствие и полагане на подпис пред консулското длъжностно лице – нотариалните заверки, подаване на документи за българско гражданство, сключване па граждански брак и други“, уточнява Захариева.


Валидността на българските паспорти ще се увеличи от 5 на 10 години, като тази мярка ще влезе в сила от началото на 2021 г.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни