Енергийният министър Румен Радев

Свързани новини

27.03.2024 13:59

МС дава над 1,5 млрд. лв. за дофинансиране на Министерството на енергетиката

Видян 240 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергийният министър Румен Радев в оставка съобщи за две важни решения на Министерски съвет днес, предаде БНТ.

    "Имахме в рамките на МС дискусии и утвърждаване на два важни акта. Единият е постановление на МС, което решава проблеми с промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г. и вторият акт е решение на МС, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношения в сектор "Енергетика". По отношение на постановлението - предлагат се одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране 1 млрд. 580 млн. лева. Целта на тези средства е придобиване на вземанията на "Българския енергиен холдинг" и на "Булгаргаз ЕАД" и на "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавана помощ от страна на ЕК.

    "Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на Топлофикация София към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на "Булгаргаз" към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към "Булгаргаз" и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева. Връщаме ликвидност в сектора с това постановление. По отношение на РМС-то коментираме разпределението на сумите, влезли в сектора, така че да решим оперативните въпроси."

    "По отношение на Фонда за сигурност ние и към момента имаме над 430 млн. лева налични, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано", подчерта Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци