Немската икономика

Свързани новини

29.03.2024 17:33

Мрачна прогноза за немската икономика

Видян 347 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Група от водещи немски икономически институти намалиха прогнозите за растежа на най-голямата икономика в ЕС през 2024 г. до 0,1 % от по-ранната прогноза за 1,3 %.


В публикувания доклад "Съвместна диагноза " мозъчните тръстове обясняват понижаването на оценката с високите лихвени проценти, слабото глобално търсене и политическата несигурност, като заявяват, че тези фактори са намалили надеждите за по-силно възстановяване.


Германското икономическо производство едва ли е било по-високо от това преди пандемията от Ковида-19, тъй като оттогава производителността е в застой, твърдят институтите.


"Въпреки че от пролетта вероятно ще започне възстановяване, общата инерция няма да бъде твърде силна", каза Щефан Кутс, ръководител на икономическите изследвания в Института за световна икономика в Кил (IfW).


Сега икономистите очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия да нарасне с 1,4% през 2025 г., което е по-малко от прогнозираните преди това 1,5%.


 "Напоследък се наблюдават повече насрещни, отколкото попътни ветрове във вътрешната и външната икономика", се казва в доклада.


Германия беше единствената икономика от Г-7, която се сви през миналата година, тъй като се бореше с последиците от енергийната криза. Официалните данни показват, че икономиката се е свила с 0,3% на годишна база през 2023 г. под натиска на нарастващата инфлация и по-високите лихвени проценти, както и на общата слабост на световната икономика.


Последните данни разкриват, че германският износ е намалял въпреки нарастващата глобална икономическа активност, главно поради по-ниското търсене на капиталови и междинни стоки, които са важни за Германия. Ценовата конкурентоспособност на енергоемките стоки също е пострадала поради високите цени на електроенергията и възлагането на част от производството на външни изпълнители, смятат икономистите.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак