Русия планира да обсъди преминаването към национални валути в търговията със страните от Югоизточна Азия, съобщи Министерството на външните работи. Този ход е част от стремежа на Москва да се откаже от щатския долар и еврото в бизнес разплащанията.

Свързани новини

16.07.2023 17:00

Москва се стреми да разшири усилията си за дедоларизация

Видян 17685 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия планира да обсъди преминаването към национални валути в търговията със страните от Югоизточна Азия, съобщи Министерството на външните работи. Този ход е част от стремежа на Москва да се откаже от щатския долар и еврото в бизнес разплащанията.

В резултат на западните санкции срещу Москва търговският оборот между Русия и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е намалял с 4,4% през 2022 г., се казва в изявление на министерството преди посещението на външния министър Сергей Лавров в Джакарта, Индонезия.

"За да подобри ситуацията, Русия работи по започването на консултации за въвеждане на национални валути във взаимните разплащания", заяви Министерството на външните работи на своя уебсайт.

АСЕАН е политически и икономически съюз на Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Лавров е в Джакарта тази седмица, за да се срещне с колегите си от АСЕАН с цел укрепване на връзките.

След налагането на санкциите Русия и нейните търговски партньори сред развиващите се страни активизираха усилията си да намалят използването на западната финансова система и да заменят щатския долар и еврото с национални валути за търговски разплащания.


Тенденцията се подкрепя от членовете на БРИКС - икономическия блок, обединяващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, както и от много други държави, които искат да се присъединят към съюза. Сред широко използваните валути вместо щатския долар са руската рубла, китайският юан и дирхамът на ОАЕ.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева