Свързани новини

29.05.2020 13:46

МОН признава неспособност да усвоява европари, черпи 3 млн. Международната банка да каже как през следващите 7 месеца

Видян 3971 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Тоталната неспособност на МОН да усвоява европейски фондове лъсна чрез гласуваното от парламента почерпване с 3 млн.лв. от нашите пари на данъкоплатци на Международната банка за развитие да консултира Министерството как да го прави.  Това става, след като в извънредното положение 3 български училища - 195-годишно, 112-годишно и още едно, бяха закрити заради недостиг на няколко хиляди лева! А няколко населени места бяха обречени на загиване. Освен това, остават едва 7 месеца от програмния период, който приключва тази година. Да не говорим, че дирекции и агенции на министерството нелоши заплати на стотици хора, които би трябвало да се занимават именно с нещата, за които прескъпо ще плащаме на банката. През 2014 г. кабинетът Орешарски, при който главен секретар на ведомството беше сегашният министър Красимир Вълчев, успя да договори отделянето на парите за образование и наука в отделна програма. През 2016 г. при Борисов 2, отново с главен секретар Вълчев, тя беше спряна. А след това се наложи при Борисов  3, Вълчев вече е министър, се наложи  102 млн. лв. от нея да бъдат преместени към Министерството на икономиката. Въпреки това, заедно с тези пари, усвояването на европрограмата на МОН се води 42,81%. Или 544 218 026,06 лв. според правителствената система за усвояване на еврофондовете към днешна дата в 14 часа. Като махнем отишлите в икономиката пари, от общ ресурс 1,3 млрд. лв. българското образование и родната наука реално са получили 0,3 млрд. Изгубили са 1 милиард лева!



„Днес управляващите предлагат да се приеме споразумение между Международната банка за възстановяване и Министерството на образованието и науката. Ние от БСП категорично не подкрепяме тази практика от правителствата на Бойко Борисов да се сключват консултантски договори с  чужди организации, когато имаме подготвени  български специалисти. Това е порочна практика", заяви народният представител от ПГ на БСП за България Николай Цонков от трибуната на Народното събрание. 

Той припомни, че в последните  години са се натрупали сериозни проблеми в образованието: „Това е продиктувано и от грешните политики, които се водеха, особено през последните 10 години от правителствата на Бойко Борисов, в резултат на което правилно беше програмирана и специална оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", в която бяха заложени на 1 млрд. и 600 млн., с които да бъде стимулирано образованието в България и образователния сектор. Но през 2016 г. бяха замразени средствата по оперативната програма. Той допълни, че по-късно, с решение на Министерски съвет, скандално се е взело решение 102 млн. от тази програма да бъдат прехвърлени към друга програма към Министерство на икономиката. ”В програмния период 2014-2020 г. се видя пълният провал на правителствата на Бойко Борисов и невъзможност за усвояване и ефективно реформиране на системата на образованието.”, каза Цонков.
А там вие сами с решение на Министерски съвет сте приели анализ  за социално – икономическото развитие на България, в който казвате недвусмислено, че в образователната система не е постигнат кой знае какъв напредък.

„С подписването на това споразумение вие признавате, че сте некомпетентни и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.05.2020 15:04

    Много училища бяха закрити от 1997 год. до сега. Когато дойде на власт Костов, се започна със закриване, сливане, преструтуриране,"оптимизиране" и пр. Тези притеснения и тревоги вече са закъснели.

  • 002 Anonimen 29.05.2020 19:28

    Калинките и неграмотниците стигат до там да закриват училища, за друго акъл нямат! Срам и позор е да търсят съвети от банки по просветни въпроси, къде отиде БАН?! И точно днешните български чиновници показват колко са неграмотни и колко незаслужено заемат високоплатени постове в МОН. Язък за древната ни държава с древна култура и писменост!!!

  • 001 Тихомир Томов 29.05.2020 15:56

    И без да си признават се вижда , че са малоумници и тъпаци ...................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог