Свързани новини

01.07.2016 16:53

Митов със задача да ни сдобри с Русия

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    "По европейските правила ще се развиват енергийните проектите между ЕС и Русия", заяви след двустранната си среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, първият ни дипломат Даниел Митов след разговора им в Сочи за края на руското председателство на ЧИС (Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) – Organization for Black Sea Economic Cooperation (BSEC), предаде БНР.

Той проведе още и две двустранни срещи с турския и молдовския външни министри Мевлют Чавушоглу и Андрей Галбур.

   За първи път от две години насам се провежда среща между български и руски външен министър. Според ръководителя на българската дипломация Даниел Митов разговора с руския му домакин Сергей Лавров е бил много открит и той е имал възможност да постави на масата повечето от откритите въпроси и проблемни моменти, които са се понатрупали.

Министър Митов постави акцент върху енергийния аспект на двустранните ни отношения.

"Ясно е също така и че енергийните проекти между Руската федерация и европейските държави-членки на Европейския съюз ще трябва да се развиват. Това енергийно сътрудничество обаче трябва да става по европейските правила и одобрените от Европейската комисия проекти", обясни Митов.

По отношение на разговорите с турския си колега Мевлют Чавушоглу, Митов заяви, че това е била възможност да обсъдят общия дневен ред между ЕС и Турция в контекста на миграцията.

"Аз поставих естествено и въпроса за изпълнението на споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Република Турция, като в момента се работи по изработването на пътна карта за постигането на визова либерализация. Европейската комисия води преговори с турското правителство, като ние държим за възможно най-бързо започване на изпълнението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, което е и едно от условията за постигането на визова либерализация така или иначе", обясни българският министър.


   По-рано днес пред журналисти в парламента министър-председателят Бойко Борисов заяви, че задачата, която е поставил на Митов "е да нормализира, ако е възможно разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях и превръщането в най-големия враг на Балканите за Русия".



 „Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, Белград и Будапеща, заобикалят ни, с което се създава едно излишно напрежение”, обясни Борисов.

 По думите му, политиката на страната ни трябва да е балансирана спрямо всички. „Това е среща на външните министри, така че руският външен министър Лавров има среща и с турския външен министър и с българския и предполагам на 4 очи с всички. Ние имаме да решава енергийни проекти с тях. Имаме да решаваме доста неща в областта на визовия режим и облекчаването му. Знаете има и санкции, тази година няма да паднат, но догодина поне да се облекчат в сферата на селското стопанство, защото там търпим огромни загуби към момента”, обясни премиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните