Мистериозните символи, издълбани в пустинята на Катар

Свързани новини

15.10.2023 07:10

Мистериозните символи, издълбани в пустинята на Катар

Видян 18706 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.7143
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някои от тях излизат от меката скала като влечуги, които се къпят на слънце. Други са мистериозни вдлъбнатини, наподобяващи древна настолна игра, която се играе по целия свят. А някои са направо загадъчни.

В един безлюден и брулен от ветровете ъгъл на североизточното крайбрежие на Катар, сред пясъчните дюни на безплодната пустиня, се намира Ал Джасасия (Al Jassasiya) - най-големият и най-важен обект на скално изкуство в страната от Персийския залив.

Тук преди векове хората са използвали поредица от ниско разположени варовикови скали като платно, върху което са издълбавали символи, мотиви и предмети, които са наблюдавали в заобикалящата ги среда.


 Като цяло археолозите са открили общо около 900 скални рисунки, или "петроглифи", в Ал Джасасия. Те представляват предимно загадъчни знаци на чаши, подредени в различни модели, включително редици и розети, но също така и привличащи вниманието изображения на платноходки, обикновено гледани отгоре, но също така изобразени в линеен профил, наред с други символи и знаци.

"Въпреки че скалното изкуство е често срещано на Арабския полуостров, някои от издълбаните знаци в Ал Джасасия са уникални и не могат да бъдат открити никъде другаде", казва Ферхан Сакал, ръководител на разкопките и управлението на обекта в Катарските музеи, пред CNN, визирайки петроглифите на кораби, видени от птичи поглед.

"Тези издълбавания представляват висока степен на креативност и наблюдателни умения [от страна на] художниците, които са ги направили", каза той. "Също така [на] абстрактно мислене, тъй като те не са могли да видят доу (традиционен кораб) отгоре."


Следи от чаши


В Катар има около 12 забележителни петроглифни обекта, разположени предимно по крайбрежието на страната, макар че някои от тях могат да се видят дори в сърцето на квартал Ал Бида Пар в Доха, с изглед към популярната крайбрежна алея Корниш.

Ал Джасасия, на около час път северно от супермодерната столица на Катар и близо до старото пристанище за бисери Ал Хувайла, е открита през 1957 г. В продължение на шест седмици в края на 1973 г. и началото на 1974 г. датски екип, ръководен от археолога Холгер Капел и сина му Ханс Капел, предприема проучване, при което старателно каталогизира целия обект във фотографии и рисунки.

От всички документирани единични фигури и композиции повече от една трета се състоят от следи от чаши в различни конфигурации, форми и размери.


Най-отчетливият модел включва две успоредни редици от по седем дупки, поради което някои смятат, че те са били използвани за игра на манкала - настолна игра, популярна в много части на света от древността, в която двама състезатели пускат нечетен и четен брой малки камъни в вдлъбнатините.

Други оспорват тази теория, изтъквайки факта, че някои от дупките в Ал Джасасия са твърде малки, за да поберат всички камъни, докато други се намират на склонове - непрактичен избор, който би довел до изпадане на жетоните.

Други предположения включват, че образуванията от чаши са били използвани по някакъв начин за гадаене; или за сортиране и съхранение на перли; или като системи за изчисляване на времето и приливите и отливите.


Теория на игрите


 И така, за какво всъщност са предназначени и какво означават?

"Много е трудно да се отговори на този въпрос", признава Сакал, който също не е привърженик на теорията за игрите на дъската. "Не разполагаме с преки улики за мотивите, използвани в Ал Джасасия", казва той.

"Според мен те може би имат ритуално значение и функция, която е много стара, така че не може да бъде обяснена етнографски."

Но колко е стара? "Наистина не знаем", признава Сакал, като обяснява, че петроглифите - и скалното изкуство като цяло - са много трудни за датиране.


"Има много хипотези за възрастта, вариращи от неолита до късните ислямски времена", добави той. "Аз лично смятам, че не всички резби са направени по едно и също време."

Преди десет години едно научно изследване на девет различни петроглифа в Ал Джасасия не открива доказателства, че те са на повече от няколкостотин години, но изследователите стигат до заключението, че са необходими още проучвания, включително разработване на нови техники, специфични за варовиковите резби.

Макар че експертите не могат със сигурност да кажат кога са създадени петроглифите в Ал Джасасия и от кого, всички са съгласни, че най-завладяващите - и необичайни - резби на обекта са тези на лодките.


 Тези творения предоставят важна информация за видовете плавателни съдове, използвани в процъфтяващите риболовна и перладжийска индустрии (в продължение на векове основни стълбове на икономиката на Катар), както и за различните им елементи.

Повечето от лодките, които се виждат отгоре, обикновено са с форма на риба, със заострени кърмила и редици от гребла, издълбани с остър метален инструмент.

Те съдържат няколко детайла, като пресичащи се ребра и отвори, които вероятно показват поставянето на мачти и тласъци.

В някои случаи дългата линия от кърмата изобразява въже, завършващо или с традиционна арабска котва (триъгълна каменна котва с две дупки), или с европейска котва (метална котва с дълъг дръжник и две извити рамена, използвана за първи път в региона преди около седем века).


Пътуване към задгробния живот


 "На някои от лодките греблата не са успоредни, както би трябвало да бъде при гребане, а са насочени на различни места", пишат Франсис Гилеспи и Файсал Абдула Ал-Наими в "Скрито в пясъците: В "Скритите пясъци": "Откриване на миналото на Катар".

"Така биха изглеждали, когато лодките са били закотвени на брега на перлите, а греблата са били оставени на място, за да могат водолазите да се хващат за тях и да си почиват всеки път, когато изплуват."

Експертите казват, че могат само да предполагат защо в Ал Джасасия има такава висока концентрация на корабни резби в сравнение с други крайбрежни петроглифни обекти в Катар.

"Корабите са имали силна роля във вярванията на древните народи, които са ги възприемали като символично средство за преминаване от този свят в другия", отбелязват Гилеспи и Ал-Наими.


И вавилонците, и древните египтяни вярвали, че мъртвите достигат отвъдния свят с кораб. Гръцките митове разказват за ферибота Харон, който пренасял душите на мъртвите през река Стикс към подземния свят. Възможно е най-старите корабни резби да са отглас от народния спомен, достигащ далеч назад в праисторическите времена."

Каквато и да е причината, посетителите не бива да забравят да вземат със себе си вода и да носят шапка и слънцезащитен крем, когато се разхождат сред резбите, за да размишляват върху тяхното значение.

Ограденият обект не разполага със сенчести места, така че най-доброто време за посещение е при изгрев и залез слънце. Ал Джасасия се намира на юг от популярния азербайджански плаж, така че екскурзията там може да се съчетае и с релаксиращ ден край морето.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци