МИР

Свързани новини

12.07.2023 11:50

МИР инвестира близо 500 млн. лв. в общи проекти на учени и бизнес до края на 2023 г

Видян 516 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на 2023 г. Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще инвестира близо 500 млн. лв. в създаване на повече възможности за общи проекти между бизнеса и научно-изследователските организации и инфраструктури в страната. Средствата са осигурени по новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) и бяха утвърдени днес от Комитета й за наблюдение.


С 336 млн. лв. от общия ресурс ще бъдат подкрепени Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, изградени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Паралелно ще се подпомогне развитието и на още два обекта от Национална пътна карта за научна инфраструктура или техни обединения, както и Лабораторния комплекс към научно-технологичен парк „София Тех Парк“. Тази дейност ще се изпълнява от ИА „Програма за образование“ в качеството й на междинно звено по ПНИИДИТ.


МИР ще стартира две процедури за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове. Мерките ще бъдат на обща стойност 67 млн. лв. Новите звена ще подпомагат връзката между фирми от различни сектори и региони и най-близките специализирани научно-изследователски организации. Ще предоставят и специфични услуги като тестове на нови технологии и продукти на микро-, малки и средни предприятия (МСП) безплатно или на цени под пазарните.


Други 16 млн. лв. ще бъдат вложени в създаване на първата за България водородна долина в Стара Загора. Инициативата ще се реализира с пари по Програмата, с финансовата подкрепата на съвместното европейско партньорство „Чист водород“ и с частни инвестиции. Изграждането на водородна долина е ключово и ще даде широк спектър от приложения за подобряване качеството на живот на гражданите чрез намаляване на въглеродните емисии и за защита на бизнес модел, при който зеленият водород има конкурентна цена като енергоносител. Изпълнението на проекта ще позиционира страната ни на европейската и световна карта на водородните технологии и ще помогне за реализирането на мащабни инвестиционни проекти.


Комитетът за наблюдение на ПНИИДИТ одобри и друга процедура за 1,2 млн. лв. за развитие на платформа за сътрудничество между висшите училища, научно-изследователските организации и бизнеса. За целта ще бъдат надградени регистрите на Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката. Системата ще предоставя данни в систематизиран и общодостъпен вид за експертизата, услугите и инфраструктурата на участващите в инициативата научни инфраструктури, както и за успешно реализираните партньорства по Програмата. Предвидена е и възможност за свободен достъп до постигнатите научни резултати. В платформата МСП ще могат да открият подходящите специалисти, услуги и съоръжения за провеждане на високотехнологични научни изследвания и реализиране на иновационните им проекти, както и за получаване на високоспециализирани услуги.


Ще бъдат реализирани и дейности за близо 65 млн. лв. за изграждане на стратегическа рамка за управление и оперативна съвместимост на данните и на различните компоненти на националната система за киберсигурност. Те ще бъдат изпълнявани от Министерството на електронното управление, което също е междинно звено по Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация.


Припомняме, че общият бюджет на ПНИИДИТ за настоящия програмен период до 2027 г. е 2,14 млрд. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева