Държавата ще търси своите икономически интереси и защита на интересите на своите граждани в случая с задържаните в Румъния български риболовски кораби.

Свързани новини

29.03.2023 09:37

Министерството на земеделието отваря магазин за хранителни стоки

Видян 1841 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Магазин за хранителни стоки, в които ще се продават продуктите на държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум", продукция на университети и други производителите на храни, ще отвори врати на мястото на ресторанта в министерството на земеделието, съобщи пред БНТ служебният министър на земеделието Явор Гечев.

 Той допълни, че продуктите на "Ел Би Булгарикум", на фиксираните цени, определени от фирмата, ще бъдат пуснати и в други магазини, а не само във фирмените. На два пъти държавното дружество свали цените в рамките на месец и сега във фирмените им магазини кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал са на едни от най-ниските цени в търговската мрежа.

Гечев даде да се разбере, че служебното правителство смята не само да променя наредби, но и да предложи готови закони на следващия парламент. Те ще дават по-големи правомощия на държавата да се меси в ценообразуването на хранителните стоки. "И да искаме, не можем да наложим таван на цените, но можем да направим таван за надценката. Ще внесем проект на закон, в който ще има модел за контрол на надценката и гаранция за наличието на един продукт на минимална цена в магазините", каза Гечев. Планира се и промяна в изискванията към етикирането на млечните продукти, така че да е посочено, ако в тях има сухо мляко, какъв процент е и с какъв произход.

Държавата ще търси своите икономически интереси и защита на интересите на своите граждани в случая с задържаните в Румъния български риболовски кораби.

"Не намираме защо са задържани извън румънски териториални води. Чакаме документите, за да видим в какво ги обвиняват. Държавата участва в процеса, наясно сме с европейското морско законодателство. Нямаме данни да са нарушили нещо", каза още министърът.

Той подчерта, че заради вноса на украинско зърно, слънчоглед и яйца и др. страдат българските производителите, но пък страната е една от трите, която ще получи компенсация от над 16 млн. евро от Европейската комисия. "Повод за притеснение за качеството няма. Стоката от Украйна първо се проверява в Румъния, после и у нас", каза още министърът. Той не скри, че има недоволство срещу вноса на агнешкото месо от Северна Македония. "Ще пуснем заповед за засилен контрол около Великден, като партидата няма да се освобождава, преди да са излезли пробите", закани се Явор Гечев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв