Украинският министърът на отбраната Олексий Резников подаде оставката си в парламента

Свързани новини

04.09.2023 12:25

Министърът на отбраната на Украйна подаде оставка в парламента

Видян 1063 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският министърът на отбраната Олексий Резников подаде оставката си в парламента, след като президентът Владимир Зеленский обяви, че е решил да го смени. Неотдавна гръмна пореден корупционен скандал с него - член на фамилията му се сдоби с къща за 7 млн.евро край Кан на Ривиерата. Преди време пък се разчу за доставките на храни за армията на цени пъти над пазарните, а последно - за голямо надписване при поръчките на дрехи за войската. За скандалите между президента и военния министър се говори от месеци. Последният знак от Зеленский за смяната му, преди да я обяви в медиите, беше уволнението на всички ръководители на военни окръжия. В световната преса вече няколко пъти излизат информации, че от една страна Украйна не може вече да набира донаборници, поради което по спирките на транспорта и по улиците биват залавяни мъже, които набързо биват пращани на фронта, а от друга страна ръководителите на съответните служби по места масово купуват имоти в чужбина за милиони. Парите за тях идват от подкупи от мъже, които не желаят да ходят на фронта.  


От Киев съобщиха и за руска атака с дронове на дунавското пристанище Измаил, важно за износа на Украйна след излизането на Русия от зърнената сделка. Шансовете за подновяване на това споразумение са акцент в днешните разговори в Сочи между президентите на Русия и Турция.

Смяната на украинския министър на отбраната се коментира като най-голямото сътресение във военното ръководство на Украйна. В заявлението си до Върховната рада 57-годишният Олексий Резников подчертава постигнатото на поста - освободени са 50 процента от временно окупираните от Русия територии - не става ясно за колко време, както и предоставянето на западна помощ за милиарди.

Темповете на контраофанзивата обаче от мнозина се смятат за по-бавни от очакваното. На практика за точно 3 месеца има превзети няколко села. Не пробит обаче дори първият рубеж на руските отбранителни линии. Наред с това не стихваха и скандалите за корупция във ведомството, част от мерките срещу лошите практики стана уволнението на всички началници на наборни центрове от президента Владимир Зеленский. Медийни информации е имало и преди за смяната на военния министър, този път Зеленский потвърди и се аргументира:

"Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през повече от 550 дни на война. Вярвам, че министерството се нуждае от нов подход на вразиомдействие с армията и с обществото като цяло".

Мястото на Резников ще заеме 41-годишният кримски татарин Рустем Умеров, който оглави украинския Фонд за управление на държавната собственост през септември миналата година. Участвал е в деликатни военновременни преговори, като например за черноморската зърнена сделка. Надеждите да бъде подновена са свързани с разговорите в Сочи между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реждеп Ердоган. През юли Москва се оттегли от споразумението година след сключването му с аргумента, че се поставят пречки пред нейния износ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог