Неееее.. Нещо много сбъркано има в администрацията и в законите. Съжалявам. Това е ненормално", коментира екс екозам.-министърът Л. Качакова.

Свързани новини

16.10.2023 17:44

Министър ГБС проспа срок, ще забави АМ Хемус с 5 г.

Видян 6168 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Заради изтекли Оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще чакаме магистрала Хемус до 2029 г.”, алармира във Фейсбук бившият зам.-министър на екологията и икономиката в две правителства - на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Любка Качакова.


Напомняме, че сpoĸът зa зaвъpшвaнe нa обекта редовно се измecтвa нaпpeд във вpeмeтo. Т.г. „отбелязахме” 49 г. oт пъpвaтa ĸoпĸa нa магистралата , която заби още Toдop Живĸoв пpeз 1974 г.
“Заради едни хартии, които могат да се актуализират за 3 месеца”, уточни тя.


Напомняме, че въпросната документация е отговорност на МОСВ, от една страна, и на МРРБ начело с Андрей Цеков, от друга. Дясната ръка на Асен Василев в ППДБ и кабинета са на власт вече повече от 4 месеца и изпускането на срока е тяхна отговорност.


„Ами ако трябва фирмите, които правят ОВОС-ите и МОСВ няма да спят. Да не би нови животни и растения да са се пръкнали или извънземните да са се заселили?!?”, реторично запита Качакова. „Какво значи изтекли ОВОС-и да се актуализират години и Министърът на МРРБ го съобщава с равен тон. Спокойно и хладнокръвно. Не. Нещо много сбъркано има в администрацията и в законите. Съжалявам. Това е ненормално", коментира екс екозам.-министърът.


Припомняме, че темата за пътното строителство и най-вече АМ Хемус бяха сред основните опорки на ПП и ДБ преди идването им на власт. Поръчките в сектора се цитираха за нарицателно на корупционния модел на ГЕРБ, като най-големи критики бяха по адрес на т.нар. инхаус процедури.


"Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, който се раздава по неясен начин. Не знам дали ГЕРБ са по-силни от хаоса, но със сигурност са много силни в инхауса", коментира Кирил Петков преди време. „Сред успешните действия на правителството са прекратяването на инхаус и спиране на неефективните договори за инфраструктура“, похвали се той след падането му от власт преди година.


След формирането на сглобката между ППДБ, ГЕРБ и ДПС обаче неговият регионален министър връща инхаус практиката. Цеков "санира" поръчките на ГЕРБ с акт на МС, като даже им актуализира цените с 30% отгоре. Междувременно, само за първите 2 месеца в МРРБ той плати 100 млн. лв. по инхаус договори, без дори да дочака нужното решение на кабинета. А е юрист и знае, че това е нарушение.


По същата линия правителството отпусна още пари и за Хемус. В края на август стана ясно, че над 3,3 млрд. лв. ще струва завършването на магистралата, като проектът ще се оскъпи с допълнителни 600 млн. лв. заради поскъпване на строителните материали и инфлацията. Сега, заради проспиването на срока на ОВОС, ще има ново оскъпяване поради закъснение по вина на министър ГБС.


Междувременно тече третата нулева година за доизграждането на Хемус. Държавата и строителите не могат да се разберат как да продължи строителството. Някои от пътните фирми вече искат да връщат аванси, за да се отърват от спорния обект.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец