Цеков посочва и какви документи може да послужат на градоначалниците да премахнат заличения гласоподавател и да му дадат възможност да упражни вота си, ако той пожелае.

Свързани новини

03.11.2023 18:11

Министър ГБС гази закона заради Ас. Василев

Видян 2335 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият директор на Главболгарстрой, който Промяната направи регионален министър, а първата му работа беше не просто да върне, а да индексира с 30% инхаус-поръчките, чието премахване уж беше кауза на същата Промяна, макар и юрист, сгази закона заради Асен Василев. Именно съпредседателят на ПП го беше направил свой заместник в предишното правителство на ППДБ и Кор. Нинова, а пък той го произведе в министър този път, за да държи ръка на парите за пътно и друго строителство.


За да се отблагодари на патрона си, Андрей Цеков като министър на регионалното развитие изпрати скандално разпореждане до кметовете, на които не е никакъв, освен че се опита предизборно да им окаже натиск. И всичко това, за да може в нарушение на закона Асен Василев да гласува в родното си Хасково, за разлика от всички други български граждани, които имат различна адресна регистрация – в случая с колидера на ПП тя е в САЩ. Да не говорим, че и в България той не живее в Хасково, а в София под един покрив с депутата Лорер и съпругата му.


"Казусът " Асен Василев НЕ може да гласува в Хасково".
За неосведомените кратка хронология:
Избирателният кодекс е въвел уседналост от 6 месеца по постоянен и настоящ адрес при гласуването за общински съветници и кметове.
Съответно ГРАО правилно е заличил Асен Василев от избирателните списъци в Хасково, България, тъй като адресната му регистрация е в чужбина.
Според Закона за гражданската регистрация, всеки български гражданин е длъжен при промяна на адресната си регистрация в 30-дневен срок да уведоми общинската администрация.

Асен Василев не е изпълнил това свое задължение и поради тази причина НЕ присъства в избирателните списъци по настоящ адрес в Хасково, тоест НЕ са налице основанията да бъде премахнат от списъка на заличените лица, а той НЕ може да гласува там.


В последния момент министър Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини "тълкува" разпоредби на закона, въпреки указанията на ЦИК от 04.08.2023г и в абсолютно нарушение на същия този закон им "указва" как да процедират при прилагането на чл.39 от ИК.


Министърът на МРРБ не само превишава правомощията си, но явно нарушава и Изборния кодекс.
“Никой не е над закона, а той гласи:


Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) Адресната карта за промяна на настоящ адрес се подава до органите по чл. 92, ал. 1 в общината, района, кметството или населеното място, където лицето живее. Когато български гражданин живее в чужбина, адресната карта за промяна на настоящ адрес се подава до органите по чл. 92, ал. 1 в общината, района, кметството или населеното място по постоянен адрес. Адресната карта се обработва веднага за актуализация на Национална база данни "Население".
Изборен кодекс
Чл. 36. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис или чрез електронно заявление през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
(2) При избори за общински съветници и за кметове искането по ал. 1 се прави, при условие че избирателят има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място. В искането по ал. 1 се посочва и датата на адресната регистрация по настоящ адрес.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г., доп. - ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) Органът по чл. 23, ал. 1 по настоящ адрес предава информация за подадените искания по ал. 1 на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството не по-късно от 12 дни преди изборния ден за автоматизирано вписване на избирателя в избирателните списъци по настоящ адрес и заличаването му от избирателния списък по постоянен адрес. Изречение първо се прилага съответно и за електронните заявления, подадени през интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

(4) След вписването на избирателя в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място..







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.11.2023 14:36

    кокорчо ,май има и друго граждансво??

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв