Свързани новини

12.09.2012 13:56

Министър Добрев: Корумпирани политици опорочиха Белене

Видян 1697 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За АЕЦ "Белене" имаме план Б, имаме и план В, но нито един от тези резервни планове не включва нито плащане на неустойки, нито строителство на централи. С парите за централата можехме да осигурим 20% увеличение на пенсиите.


Това каза пред bTV енергийният министър Делян Добрев в коментар за заведения иск за 1 млрд. евро от "Атомстройекспорт" срещу НЕК. Той е заради спрения през март проект за АЕЦ.


Според министъра българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от план Б, а план В е тайна. С компанията "Уайт енд Кейс" работим и тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим делото, каза Добрев.  


"Южен поток" е отделен проект - така министърът коментира твърденията, че искът се предявява сега заради другия проект. Според източници на "Труд" Москва се опитва да окаже натиск върху България за строителството на газопровода "Южен поток".


Страната ни все още не е взела инвестиционно решение за тръбата, която, за да отговаря на евроизискванията, трябва да бъде започната до март догодина.


Добрев демонстрира твърд тон спрямо предходните управляващи, подписали договорите за строеж на АЕЦ и анексите към него. "Предателството срещу държавата е извършено още през 2006 г. От самото начало процедурата е опорочена от корумпирани политици с цел лично облагодетелстване. Хората трябва да знаят цялата истина за проекта "Белене", да знаят как е злоупотребено с техните пари.


Добрев бе категоричен, че има облагодетелствани фирми от българска страна.


"109 млн. евро е сумата по сключено от тях допълнително споразумение, това е 2000 пъти над максималния праг за провеждане на обществена поръчка, без да е проведена такава", обясни министърът. Той вероятно има предвид допълнителното споразумение от 2008 г. за 101.5 млн. евро без ДДС.


"Сключен е договор между "Атомстройекспорт" и 4 фирми в България, които фирми е интересно да се проверят с кои политици от близкото минало са свързани и то политици на най-високо ниво в държавата. Защо е направена тази процедура така, че да се заобиколи Законът за обществените поръчки и дали тази процедура струва 200 млн. или 50 млн.", запита реторично енергийният министър.


Добрев коментира и продажбата на стария реактор. "На площадката на АЕЦ "Белене" имаме на 80% готов реактор, този реактор ние го разваляме преди строителството на "Белене" и голямата част пари, които са похарчени е за разваляне на този ректор, а не да го достроим. Продали сме този реактор на руснаците на хартия за 200 млн., а един блок според най-розовите сънища на господин Овчаров струва 2 млрд. евро. Подписите на изпълнителните директори на НЕК стоят зад продажбата на този реактор на руснаците. Този реактор вече работи в Русия и произвежда ток", разясни Добрев, цитиран от БГНЕС.


По-късно това оборудване е продадено на безценица за 78 млн. евро, припомни министърът.


"Още април е сигнализирана прокуратурата", припомни министърът, но добави: "Трябва да се знае цялата истина по проекта, да се знае къде са отишли 1,5 млрд. лева от българските данъкоплатци (платеното досега за централата, което според други оценки е 1.35 млрд. лв. - бел. ред.). Това са 20% еднократно увеличение на пенсиите на всички пенсионери в България, такива са мащабите на тази злоупотреба", подчерта Добрев.


Зад тези договори стоят подписите на директорите на НЕК в периода 2006-2009г., уточни Добрев. Той обаче отново спести името на министрите от Тройната коалиция, които евентуално имат връзка с тези договори и само намекна, че шефовете на НЕК не могат да действат без съгласието на министъра на енергетиката. По това време ведомството се оглавява от Румен Овчаров, който след като подаде оставка беше заместен от Петър Димитров, припомня КРОСС. Има компетентни органи, не крия нито лицата, нито фирмите, но не съм човекът, който хвърля обвинения, каза Добрев.


Междувременно Синята коалиция подкрепи исканата от ГЕРБ парламентарна анкетна комисия за АЕЦ "Белене". Целта е тя да провери всички данни за решения и дейности по проекта "АЕЦ Белене" за периода от 2002 г. до края на март 2012 г.


"Избрахме 2002 г., защото тогава премиерът Симеон Сакскобурготски на партийния конгрес на НДСВ обяви реанимирането на проекта", уточни синият депутат Иван Иванов, цитиран от БТА.


Срокът на комисията да е два месеца, предлагат депутатите. Тя трябва да провери как е разчистена площадката, как е било продадено наличното оборудване и как е подписано споразумението, съгласно което България поема ангажимент да поръчва ново оборудване на руската страна.


От Синята коалиция подозират, че БСП координира своите действия с кръгове в Русия, каза пък Мартин Димитров. Според него, точно когато трябва да се насрочи референдумът за "Белене", иницииран от левицата, Русия иска 1 млрд. евро компенсация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

близнаци