Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат и по време на ефективните стачни действия.

Свързани новини

09.10.2023 17:57

Миньорският протест идва в София навръх вота

Видян 5183 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергетиците подготвят ефективна стачка и национален протест в София в деня на дебатите по вота на недоверие срещу кабинета на Николай Денков заради политиката му за въглищните региони.


Напомняме, че  м.г. правителство на Промяната, на която е сегашното, стана първото в българската история паднало с вот на недоверие. В края на миналата седмица Възраждане, БСП и ИТН и внесоха в деловодството на НС  съответните подписи за нов заради сектор Енергетика. Дебатите ще се проведат в четвъртък, а на следващия ден, който е петък, 13-и, се очаква да стане ясно дали кабинетът Денков ще оцелее. На този фон протестиращите се заканиха блокадите да останат, а в четвъртък от 18.00 ч. да се съберат за национален протест в София.


Дотогава в пълна сила са пътните стачки по магистралите. Заради протестите на служителите от държавните предприятия в енергийния комплекс Марица-изток, втора поредна седмица са затворени за движение на автомобили: участъци от АМ Тракия при Стара Загора, от пътя Стара Загора-Димитровград, както и Проходът на републиката и Подбалканският път при Гурково. Има обходни маршрути и организирано преминаване.


Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат и по време на ефективните стачни действия.


Още в неделя те заявиха, че се готвят за такъв протест, а в понеделник на магистрала Тракия започна събиране на подписка за това. По закон ще бъде необходима подкрепата на повече от половината от работниците, обясни Георги Господинов от КНСБ в Мини Марица-изток.


Ще трябва да се уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятията в Марица-изток. Основното е изтегляне на териториалните планове от европейските институции, както и гарантиране на работа краткосрочно и дългосрочно на мини и тецове в комплекса Марица-изток.


Припомняме, че пътните блокади на миньорите и енергетиците продължават, въпреки подписаното по-рано споразумение в МС. Миналата седмица властта и част от протестиращите успяха да очертаят 7 точки, но не всички се оказаха съгласни с тях. Така например шефът на КТ Подкрепа Димитър Манолов не подписа документа, който определи като „полуспоразумение”. Тогава протестиращите на магистрала Тракия обявиха, че се чувстват предадени.


Дори и енергийният министър Румен Радев призна, че написаното е „трудно за изпълнение”, което предизвика остри реакции от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, които му поискаха оставката. Кабинетът, начело с премиера на ротация Николай Денков обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях и да не се създава държавно предприятие. ГЕРБ, ППДБ и ДПС одобриха споразумението. Против бяха от Възраждане и ИТН, БСП се въздържаха.


“Не, териториалните планове за справедлив преход няма как да бъдат изтеглени”, коментира по-късно депутатът от ППДБ Венко Сабрутев като призна измамата, която премиерът Денков спретна на енергетиците. “Ако искаме да преговаряме с Брюксел, то те трябва да са внесени. Заради невнасянето на тези планове загубихме пари. Няма как да се откажем от 2 млрд. евро”, посочи той. Половината от парите всъщност отиват в собствениците на американските ТЕЦ-ове.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Иво 09.10.2023 19:43

    При гласуване на нещо против некадърния кабинет Дянков и другите тупани ДВУЛИЧНАТА партия БСП винаги гласува въздържала се което е равностоино на подкрепа за управляващите безхаберници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец