Свързани новини

19.11.2012 14:03

Милион бонуси раздадени в парламента

Видян 3172 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата с бонусите уж беше затворена след огромните скандали в края на миналата и началото на тази година. Но не е така. Проверка на в.Преса само в една от десетките институции показа, че нещата си вървят, както винаги – „като ми пееш, Пенке ле”...


Малко над половин милион са раздадени в парламента за второто и още толкова пари за третото тримесечие на тази толкова бедна, опърпана и кризисна година. Общият джакпот чуква един милион лева народна пара, че и отгоре. Администрацията на депутатите е 890 души, което означава, че средно се падат по над 1000 лева на човек или над 150 лева бонус на месец.


Важно е да се отбележи, че освен тази огромна и ненужно раздута администрация, депутатите получават и по 1500 лева на калпак безотчетни за сътрудници, което са 360 000 лева на месец от държавната хазна!  Към тази сума трябва да прибавим и още една скандална графа – наред  с бонусите, заплатите на парламентарната служители са нараснали тази година с 394 000 лева.


Скъпо ни излиза и създаването на безчет временни парламентарни комиси, нито една от които не се помни да е представила някакъв приличен резултат – нито тази около смъртта на Мирослава от Перник и нейния похитител Стойчо, нито пък конвента под названието Хохегер. Изобщо не се струва да се споменава Комисията по шистовия газ, а още по-малко дублиращите се органи като тази, разследваща АЕЦ Белене и другата на Яне Янев. Не бива да забравяме и безсмислената група, която следи работата на ДКЕВР, който по закон е независим орган. За участие в заседание всеки депутат взема 100 лева, а общо 92 народни представители са ангажирани с тази „народополезна дейност”. При средно дванадесет заседания на Комисия, защото всяка е за срок 6 месеца и прави поне 2 сбирки на месец, още 100 бона отиват хей тъй на вятъра. Изобщо не смятаме парите за секретарки, зали, канцеларски материали и всякакви други режийни.


Така стигаме до най-голямата наглост. Коледа са заделени още 837 200 лева за бонуси на самите народни представители и на парламентарната администрация.


Те са предвидени в бюджета на институцията, тоест нейното ръководство и Министерството на финансите открай време са били наясно, че практиката, осъдена като порочна преди месеци, ще продължава и тази година.


Разбира се, нищо чудно популистично да се окаже, че депутатите ще се откажат от коледните бонуси. Дали им трябват при заплати и надбавки на стойност към 5 бона на глава? Могат и без тях да минат.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни