МФ фалира Булгартрансгаз
01/02

Свързани новини

23.10.2023 09:55

МФ фалира Булгартрансгаз с новата такса за руския газ

Видян 1349 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 679 млн. лв. скачат допълнителните разходи на Булгартрансгаз ЕАД и той може да банкрутира, алармира шефът на дружеството Владимир Малинов в доклад до Надзорния съвет. Причината за това е непосилната енергийна вноска, която набъбна след решението на НС  да се въведе нова такса от 20 лв. на мегаватчас за транзитния руски газ. Напомняме, че според бившия зам.-енергоминистър Пл. Данаилов ПП отдавна иска да приватизира тази фирма. Бащата на К. Петков се разпореждаше в нея, докато той беше премиер.


Припомняме, че по идея на финансовия министър Асен Василев тихомълком в края на септември е прокарана идеята за допълнителното облагане. Предложението е внесено в НС  от депутатите Делян Пеевски от ДПС, Бойко Борисов от ГЕРБ, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски от ППДБ и е прието с гласовете на Сглобката.



Новината таксата предизвика недоволството на редица европейски държави, сред които Сърбия, Унгария и Австрия. Страните са категорични, че няма да плашат новия данък. И двете са в Шенген, където искаме да влезем, а съпредседателят на ПП го саботира.


Според доклада Булгартрансгаз е задължено лице по отношение на вноса на природен газ за собствени технологични нужди с произход от Русия, тъй като е вносител по смисъла на митническото законодателство, както и по транзитния пренос на природен газ, тъй като е оператор на газопреносната мрежа, по която се извършва транзитен пренос за Гърция, Сърбия и РСМ.


В доклада си Малинов предупреждава, че непредвидените разходи за дружеството до края на октомври биха били над 161 млн. лв, а за следващите 2 месеца до края на година – между 255  и 263 млн.  лв.на месец.


Очакваните приходи по сключени договори с Газпром експорт до края на година са в размер на 136 381 000 лева, а допълнителният разход по енергийната вноска възлиза в размер на 679 186 000 лева. При разходи за енергийна вноска около 5 пъти повече от постъпленията следва да се отчете, че предоставянето на услуги по пренос на природен газ би било икономическо нецелесъобразно, се казва в доклада.


Налице е липса на реална и законова възможност вноската да бъде изискана или възстановена от ползвателите на газопреносната мрежа, се казва още в доклада. Заключението на Малинов е, че дружеството просто няма да има възможност да изплаща енергийна вноска в такива размери. Напомняме, че за това вече алармира и президентът Румен Радев.

Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.10.2023 19:30

    Ами, защо не плащате на Унгария и Сърбия за транзита!? Така ще излезете на печалба!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог