По-широкият ЕС, и по-специално Германия, неговата индустриална сила, са в плен на икономическа криза през последната година и половина, откакто Брюксел започна санкционната си война срещу Русия в отговор на конфликта в Украйна. В резултат на това блокът загуби достъп до евтина енергия от Русия, която захранваше голяма част от промишлеността му.

Свързани новини

30.12.2023 16:57

Мерцедес, БМВ и други европейски производители на автомобили вероятно ще "изчезнат в историята" през следващото десетилетие: Съветник на Путин

Видян 840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай бързо набира пазарна капитализация в световния автомобилен сектор, докато европейските производители на автомобили губят конкурентоспособност, казва Максим Орешкин, главен икономически съветник на руския президент Владимир Путин, в интервю за списание Expert.

Орешкин отбеляза, че Китай вече се е превърнал в износител номер едно на автомобили в света, което не предвещава нищо добро за европейските автомобилни марки.

"Няма да се учудя, ако компании като Mercedes и BMW изчезнат в историята след десет години. Като марки те вероятно ще останат, но ще последват съдбата на Volvo, което беше продадено на Китай. С други думи, те всъщност ще престанат да бъдат европейски автомобили", прогнозира президентският съветник.

"Сега европейските производители нямат нито пазарното, нито технологичното предимство, което имаха преди пет-десет години", смята Орешкин.

По-широкият ЕС, и по-специално Германия, неговата индустриална сила, са в плен на икономическа криза през последната година и половина, откакто Брюксел започна санкционната си война срещу Русия в отговор на конфликта в Украйна. В резултат на това блокът загуби достъп до евтина енергия от Русия, която захранваше голяма част от промишлеността му.


По-рано тази година ръководителката на Асоциацията на автомобилната индустрия в Германия Хилдегард Мюлер предупреди, че страната "драматично губи международната си конкурентоспособност" като място за автомобилната индустрия заради рязкото покачване на енергийните разходи.


През първото тримесечие на тази година Китай за първи път стана най-големият износител на автомобили в света, като продаде 1,07 милиона автомобила и измести Япония от второто място. През следващите тримесечия страната запазва лидерската си позиция, като за периода януари-октомври обемът на износа е нараснал с 59,7 % на годишна база и е достигнал 3,92 млн. единици, по данни на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия.

Междувременно, след напускането на европейските, американските, южнокорейските и японските автомобилни производители поради санкциите, Китай се превърна в най-големия автомобилен доставчик на Русия през 2023 г. Според последните налични данни китайските марки са съставлявали 92% от целия руски внос на автомобили между януари и август.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева