Свързани новини

04.11.2009 17:11

Масово купуваме дрехи втора употреба

Видян 8553 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Магазините за дрехи втора употреба правят значителни обороти в условията на икономическа криза, научи 19`. Най-търсени са сезонните стоки, които в обикновените магазини се срещат на значително по-високи цени. На завиден интерес се радват ски комплекти, кожени якета и палта. Кожено яке в магазин за дрехи втора употреба може да се намери за 20 лв. Това е твърде изгодна сделка на фона на това, че иначе същото се продава и за над 200 лв. Най-евтино за пазаруване е в петък и събота. Екстра качество струва около 10 лева за килограм, първо качество - 6 лв., второ качество – 2,50 лв. за кг., трето качество и нататък се дават по договаряне.


Дрехи втора употреба се купуват и по интернет, като за този тип пазаруване фирмите предлагат и отстъпка. За покупка по този начин, обаче ще трябва да заявите по-голямо количество стока. На едро 300 кг дрехи се продават за по 80 ст. на килограм. За половин тон от стоката стойността за кило вече пада на 0,70 лв.


Одеждите втора ръка се набират главно от Германия и Холандия, дезинфекцират се и тогава се пускат за износ и продажба. От чужбина стоките пристигат натъпкани в прозрачни найлонови чували, след което се сортират по качество. Според наредба на Министерството на здравеопазването за дрехи втора употреба се считат тези стоки годни за по-нататъшна употреба, които след допълнителна обработка могат да се използват по предназначението, за което са създадени. Те трябва да са здрави, почистени, дезинфекцирани и да са без видими дефекти. Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от РИОКОЗ – Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.


Не се разрешава предлагането на употребявани вече бански костюми, обувки и детски играчки. Чрез тях може твърде лесно да се получат инфекции и именно затова те са забранени за повторна продажба. Всяка партида, която се продава в търговската мрежа или се предоставя като хуманитарна помощ би трябвало да се придружава от документ, удостоверяващ, че е извършена дезинфекция, като се посочват методът на обработка и видът на използвания препарат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни