След като продаде бензиностанциите си, бившият депутат и осъден Веселин Марешки е на път да се раздели и с най-добрите си 80 аптеки, като за купувач във фармасредите се коментира немския гигант Фьоникс.
01/02

Свързани новини

18.10.2022 14:22

Марешки продава 80 аптеки на немската Фьоникс Фарма?

Видян 16613 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като продаде бензиностанциите си, бившият депутат и осъден Веселин Марешки е на път да се раздели и с най-добрите си 80 аптеки, като за купувач във фармасредите се коментира немския гигант Фьоникс.


Досега той държи 1 аптека у нас и то в сградата на склада си на Околовръстното шосе, при това само от няколко месеца – явно от времето, в което са започнали преговорите с варненския бизнесмен. За Фьоникс това би било влизане на пазара на дребно у нас, за да бъде напълно конкурент на Софарма.


Официално, по закон, в България никой няма право да поддържа фармацевтична търговска верига. Едно юридическо лице може да притежава до 4 аптеки. Всички обаче сме виждали имената на Марешки или СофармаСИ на стотици обекти из цялата страна.


По същия начин са нещата и със забраната едно юридическо лице да бъде собственик и на складове, и на аптеки. Това е де юре. Де факто обаче най-големите играчи на пазара правят точно това, за  да затворят кръга, а Софарма има и пълен цикъл, защото е и производител.



Колкото пъти влиза в парламента поправка, която да изисква не просто едно юридическо лице, а СВЪРЗАНИ юридически лица да нямат право да бъдат търговци и на едро, и на дребно, толкова пъти текстовете се „трансформират” така, че да бъдат в угода на фармаолигарсите.


Така например на името на Светлана Марешка има неизбродима и неизброима върволица от фирми.
Пазарът на лекарства у нас е 2 млрд. лв. по официалната статистика, която бележи 11% годишен ръст на фона на световна рецесия.


Но по международните данни на IQVIA, които са директно събрани от търговците става дума за реално двоен пазар: 2, 137 млрд. евро или над 4 млрд.лева.
Отделно, към този бизнес се прибавят 322 милиона евро от хранителни добавки. Делът на онлайн продажбите е само 1% от общото число.


От целия този огромен пазар 4-те големи играчи: Софарма, Фьоникс, Марешки и Стинг държат над 80%, а в ритейла и над 90%.


Марешки аптека - колко съществуват


От наличните 3034 аптеки, веригите с над 50 аптеки, които де юре не би трябвало да съществуват, държат 21% от обектите, но поне 41,5% от оборота.
Цената на сделката за пакета от най-добрите аптеки Марешки засега не е коментирана, но може да се очаква 9-цифрена стойност в лева, твърдят топекспертите на най-високо ниво в бранша, които 19 минути анкетира по темата.


Разбира се, всичко това ще стане ясно, когато сделка стигне до Комисията за защита на конкуренцията. Разбира се, и тук може да има вратичка. Тъй като реално пакет от 80 аптеки означава сделка с 20 фирми, които имат право да притежават до 4 обекта всяка. Така стойностите могат да се окажат твърде малки за разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията – антимонополния орган на държавата. Което да осигури „минаване метър” на вратата в полето, което явно представляват законите във фармацевтичния ни сектор. 


 


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Бай Благой, от Софстрой 19.10.2022 10:18

    Аптекаря нали го осъдоха ефективно? Снимката от жакузито в рекриейшънал фасилитис на СЦЗ ли е?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак