В неделя Wall Street Journal съобщи, че ирански служители са помогнали на Хамас да извърши атаката в събота, при която бяха убити 900 израелци и 2400 бяха ранени. Междувременно в резултат на ответните мерки на Израел в ивицата Газа са загинали 704 души, а 3900 са ранени.

Свързани новини

10.10.2023 14:07

Макрон: "Вероятно" Иран е помогнал на Хамас да извърши терористична атака в Израел

Видян 874 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еманюел Макрон заяви във вторник, че е "вероятно" Иран да е помогнал на Хамас да извърши смъртоносната терористична атака срещу Израел, въпреки че западните съюзници все още нямат категорични доказателства, съобщава Политико.

Забележките на френския президент идват след поредица от новини, сочещи активното участие на Техеран в извършването на убийственото нахлуване на израелска територия по време на което палестински бойци убиха стотици цивилни.

Във вторник върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей отрече съобщенията за иранско участие в смъртоносната терористична атака на Хамас срещу Израел.


Хаменей похвали палестинските терористи, но добави, че "тези, които казват, че неотдавнашната сага е дело на хора, които не са палестинци", грешат, според стенограма на иранската държавна информационна агенция IRNA.


В неделя Wall Street Journal съобщи, че ирански служители са помогнали на Хамас да извърши атаката в събота, при която бяха убити 900 израелци и 2400 бяха ранени. Междувременно в резултат на ответните мерки на Израел в ивицата Газа са загинали 704 души, а 3900 са ранени.

Позовавайки се на високопоставени членове на "Хамас" и на ливанската войнствена групировка "Хизбула", "Уолстрийт джърнъл" твърди, че ирански служители по сигурността са помогнали на групировката "да разработи въздушните, сухопътните и морските нахлувания", като са дали окончателното одобрение за нападението на неотдавнашна среща в Бейрут.

Материалът на WSJ беше последван от доклад в ливанския вестник L'Orient-Le Jour, който също посочи участието на подкрепяната от Иран "Хизбула".


Представители на САЩ и Израел заявиха, че не могат да потвърдят участието на Иран в нападението, но не отрекоха тази възможност, като се има предвид дългосрочната подкрепа на Техеран за Хамас.

Иран бързо поздрави Хамас след изненадващата атака срещу Израел, като изрази подкрепа за "антиционистката съпротива" в целия регион. Във вторник Хаменей отново изрази подкрепата на Техеран за действията на бойната групировка, които според него са причинили на Израел "непоправимо поражение".


Това опустошително земетресение разруши някои от основните структури на узурпиращия режим, които не е лесно да бъдат възстановени", каза той.

В речта си заедно с германския канцлер Олаф Шолц на френско-германската среща на върха в Хамбург Макрон добави, че "осъждаме с голяма яснота" факта, че Иран е приветствал нападението.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви във вторник, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан, за да потвърди осъждането на "бруталните атаки".

"Нищо не може да оправдае такива подли терористични актове и нищо не може да оправдае подкрепата за тях", добави Борел.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева