01/03

Свързани новини

12.03.2010 14:17

Македонският съд отне родителските права на Спаска Митрова

Видян 3629 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 4.2857
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спаска Митрова, чиито родителски права отне в четвъртък следобед съдът в македонския град Гевгелия, се срещна на следващия ден с 3-годишната си дъщеричка Сузана. Когато сутринта Спаска е отишла до дома на бившия си съпруг - сърбина Воислав Савич, била придружена от адвокатите си. От ВМРО, които подкрепят активно майката на Сузана, съобщиха, че Савич не е искал да бъде сниман и не е пускал детето при Спаска, дори си е позволил да я удари и е счупил мобилния й телефон. Това е вторият път, в който Воислав Савич публично посяга на бившата си съпруга.
Адвокатите на Митрова са посетили вчера Социалния център в Гевгелия и са разговаряли с ръководството, съобщава Фокус. Вече стана ясно, че те ще обжалват вчерашното решение на съда и ще поискат справедливост в Скопие.


Вчера, малко след 16ч македонско време съдът в Гевгелия обяви на първа инстанция решението си, че малката Сузана ще бъде дадена на таткото от сръбски произход Воислав Савич. Не е изяснено още как и кога майката ще се среща със своята рожба. Митрова е задължена ежемесечно да заплаща по 40 евро издръжка. Присъдата бе обявена при закрити врати, а македонката с българско самосъзнание бе придружена от зам.-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов. Самият Джамбазки по-късно коментира, че това дело отдавна не е бракоразводно, уреждащо семейните отношения, а е политически въпрос. Таткото, от своя страна, разкри пред макдонското издание Утрински весник, че е много щастлив от заключението на македонския съд и се радва, че той "функционира".
Малко след като гевгелийският съд обяви решението си, майката на Спаска - Сузана Митрова - сподели пред репортер на 19' разочарованието си от правосъдната система в Македония. Според нея процесът също отдавна не е уреждане на семейните отношения между Спаска и Воислав, а проблем на националистични настроения. За нея е непонятно как един безработен баща, който едва изхранва себе си, би могъл да отглежда малката Сузана. Савич обитава малък и тесен дом заедно с родителите си. За 3-годишното момиченце няма място за спане, не е хранено редовно и дори помещението, където стои не се отоплява. При посещението си в дома на майка си преди около месец, детето било необикновено щастливо от уютната и топла обстановка и от това, че има храна на масата. Когато бащата дошъл да си я прибере, малката се разпищяла и е молела да остане в просторната и гостоприемна къща на Митрови.
Сузана Митрова добави още, че отношението на съгражданите й към семейството й е унизително и че към никой друг етнос освен към българския македонците не се отнасяли толкова войнствено: нито към сърби, нито към гърци, албанци, дори турци. Тя благодари на нашата страна за подкрепата, която е оказана на дъщеря й и произова институциите ни за по-активна позиция.


Като че ли в България случаят намери по-голям интерес. Въпреки това българските власти не направиха нищо съществено в подкрепа на сънародничката ни в Македония. Вчера външното ни министерство изрази загриженост за случая и обвини македонската правосъдна система в липса на прозрачност. Поясни също, че от този процес ще зависи европейската перспектива на югозападната ни съседка. Посланикът на Македония Александар Василевски днес бе повикан  в МВнР за разговор със зам.-външния ни министър Марин Райков.
Българското население реагира остро на съдебното решение, обявено в Гевгелия вчера. Казусът намери силен отглас сред обществото ни, а повечето от гражданите изразиха разочарованието си от безучастието на българската държавност в съдебния процес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец