СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНИЯ

Свързани новини

28.11.2023 17:18

Майките скочиха заради едва 307 лв. за инвалид

Видян 6563 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За пропуски и нередности в проектобюджет 2024 г., алармираха Майките на деца с увреждания от Системата ни убива в сигнал до медиите и партиите в НС. От съобщението им става ясно, че МФ оряза на парите за инвалидите над 18 г., като формално заложи увеличение от 1,33лв. до 11,11лв. – в зависимост от процента ТЕЛК. 5,70 лв. горница ще получават лицата с над 90% нетрудоспособност поради общо заболяване.


„Ние, майките на деца с тежки и множество увреждания, ви сигнализираме с огромна тревога за съществени пропуски в поредния несправедлив бюджет, изключващ най-уязвимите и най-неспособните да се справят с предизвикателствата на живия живот. Предлага се увеличение на финансовата подкрепа, с което не само се подсилва бедността на хората с увреждания над 18 г., а явно цели и тяхното физическо унищожение.


И това се случва в момент, в който ЕК се произнесе, че нивото на бедност в България е станало критично, а МТСП излиза с предложения, в които нивата на бедност ще достигнат нива под критичното на критичното”, пишат Майките.


„Реално увеличение на финансовата подкрепа ще има само за децата под 18 г. Така тези над 18 г. (оцелелите) с по-големи нужди и разходи ще бъдат подкрепени с над 20 пъти по-малко увеличение, което никак не спомага за догонване на вече реализираната през 2016г. въведена несправедливо подкрепа и разделение спрямо деца под 18г. и деца над 18г. с еднакви увреждания и развитие. На 18г.уврежданията не изчезват, влошават се. И ние до ден днешен не намираме обяснение на това разделение и не разбираме, как така нуждите им намаляват в деня на навършване на 18г., а реално състоянието им се влошава с напредване на възрастта.


Говорим за хора в безпомощно състояние, на памперси, които на 18г. не прохождат, не проговарят и не започват да се хранят самостоятелно. Затова подкрепата трябва да прогресира с напредване на възрастта, за да не отричаме тяхното съществуване, а да го подсигурим”, настояват от родителската организация.


„Стигаме и до социалните пенсии, и веднага Ви питаме Вас политиците, директно ангажирани със отговорността тези хора да оцелеят, дали има живот под линията на бедност и ако прецените че има и гласувате „за” това предложение, то тя трябва да се придружава и със задължителни инструкции как се оцелява с 307лв. или с 220лв. по-малка от линията на бедност. Считаме, че хората с увреждания на соц. пенсия, които нямат физическа възможност да ровят в кофите, би следвало да получават пенсия достигаща равнище над линията на бедност и че не трябва да съществуват пенсии под тази критична линия.


Още по-неприятно останахме изненадани, че в проектобюджета липсва актуализация на ЗЛП. Явно сред авторите на предложенията, липсва елементарна представа, че уврежданията нямат почивен ден и че не изчезват по време на празниците. Вие ще оставите ли няколко хиляди човека да вегетират в леглата си без никаква грижа и помощ, като им отнемате и добавката за чужда помощ? Отново говорим за най-тежките случаи, а на леките, които получават асистентска подкрепа по ЗСУ не се отнема тази добавка”, пишат родителите.

„Надяваме се този път, да реагирате на сигналът ни за нередности своевременно, за да не стигаме до крайности отново, и да не ви се наложи да се „занимавате” по Коледа с тези, които „нямат нужда” от асистенти по Коледа”, завършват сигнала си Майките.



Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.11.2023 16:25

    дпс депутати иска сексуално соросоидно възпитание в детските градини и начални училища, гласува против предложението на ИТН, вероятно това са педофили, които си мислят, че истанбулската конвенция е прекрасен турски регламент, на децата без родителски контрол да им сменят пола, да ги осакатяват и така да ликвидират българите

  • 001 Anonimen 29.11.2023 00:06

    ми тя урсула не дава да има и модерна детска болница, баламите продължават да се бодат с отровите, наричани ваксини, но те са почти подобни и за децата - 60000 , а сигурно много повече деца аутисти от ваксини, безхаберници соросоиди папкат грантове и успиват населението с лъжи и измами, хинковчето слугува на сзо - то на бил гейтс, чуди се как да спре изобщо лекарствата на българите с безумното електронно изписване, половин България е без ток и на път е да стане цялата и няма интернет. Доживяхме пълни идиоти и човекомразци да ни организират изтребление и овчето стадо да лапа мухи буквално

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни