В парламента е внесен законопроект, който е различен от представения за обществено обсъждане

Свързани новини

08.03.2022 16:36

Магистратите от спецсъда: Правителството ни готви изселване

Видян 1202 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Законопроектът за закриване на спецсъдилищата готви "изселване" на магистратите. Това заявяват в декларация съдиите от специализирания съд.


 


Те посочват, че в парламента е внесен законопроект, който е различен от представения за обществено обсъждане. В него има допълнителни разпоредби за преназначаването им в общите съдилища след закриване на спецсъда.


 


Според съдиите тези поправки са дискриминационни, защото предвиждат те да работят само в наказателните отделения, т.е. да се занимават само с дела за престъпления. Така те са лишени от възможността да отидат например в административен съд или в търговско отделение.

В декларацията се посочва, че според проекта съдиите трябва да бъдат преназначени без конкурс в съд, равен по степен, т.е. в окръжен и по възможност в същия район на страната. Едновременно с това обаче има изискване съдиите да подадат заявления чак след като щатните бройки бъдат разкрити.


 


Подобни правила няма, когато се закрива съдилище, посочват магистратите. И тъй като се готви приемане на специални правила, те твърдят, че са дискриминационни.


 


"Дами и господа, ние не се явяваме на конкурс, а закривате съда, в който работим. Поставяте ни в принудителна конкурсна процедура, като ни принуждавате да кандидатстваме за места, което кандидатстване наподобява изселване. Формулата на принудително, задължително "изселване" на магистрати е прецедент, репресия, посегателство както върху професионалния, така и върху личния ни живот", пишат съдиите. Те твърдят, че става дума за политически натиск.


 


В момента в спецсъда се гледат редица дела, станали повод за сериозно обществено внимание. Сред тях са например за източването на КТБ, както и делата срещу влиятелни бизнесмени като Николай Банев, Миню Стайков, Ветко Арабаджиев и други. Промените предвиждат започналите вече дела да се довършат в Софийския градски съд или в Апелативния. Тези, по които няма разпоредително заседание, трябва да бъдат пратени в окръжните съдилища по места.


 


Многократно правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че с промените се гарантира, че процесите ще бъдат довършени от същия съдебен състав, за да няма никакви съмнения.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Златко 10.03.2022 16:32

    Така се получава, когато правителството, което уж продължава промяната, е зависимо от олигарх-престъпник като Иво Прокопиев!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци