Лунната сонда на Индия съобщи за неочаквани открития

Свързани новини

30.08.2023 17:35

Лунната сонда на Индия съобщи за неочаквани открития

Видян 2022 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Луноходът "Прагян", който е част от индийската мисия "Чандраян-3", е открил сяра близо до южния полюс на Луната, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

"Уредът LIBS (Laser-Induced Breakdown Spectroscope) на борда на роувъра недвусмислено потвърждава наличието на сяра в лунната повърхност близо до южния полюс чрез първите в историята измервания на място", публикува ISRO в X (бивш Twitter).

Космическата агенция потвърди, че са открити и алуминий, калций, желязо, хром, титан, манган, силиций и кислород, както се очакваше, и че "търсенето на водород е в ход".

От трите мисии, предвидени от учените, стоящи зад мисията "Чандраян-3" - демонстрация на меко кацане, роувър, който да се движи по Луната, и провеждане на научни експерименти на място - сондата вече е изпълнила две, а третата е в ход, съобщи по-рано ISRO.


Мисията "Чандяан-3" анализира състава на материалите на Луната, като ги подлага на високоенергийни лазерни импулси, съобщиха от ISRO. Техниката, известна като "LIBS", може да определи елементния състав на материали като скали и почва.

На 27 август марсоходът се натъкна на кратер с диаметър 4 метра, разположен на 3 метра пред него. Въпреки това беше извършена корекция на курса и марсоходът безопасно се насочи по нов път, заявиха от космическата агенция.


Кацането на "Чандраян-3" на 23 август се смята за забележително постижение, което превръща Индия в първата страна, кацнала близо до южния полюс на Луната, и в четвъртата след Съветския съюз, САЩ и Китай, която успешно приземява космически апарат на Луната. Според базата данни на американската космическа агенция НАСА за мисиите на Луната само 62 такива мисии (от общо 111) са били успешни през последните седем десетилетия.

"В този период на 21-ви век страната, която заема водеща роля в областта на науката и технологиите, ще върви напред", заяви индийският министър-председател Нарендра Моди при посещението си в командния център на ISRO в Бенгалуру на 26 август. На 29 август в отделна резолюция за отбелязване на "историческия успех" на мисията "Чандраян-3" кабинетът на индийския съюз приветства спускането като "ярък символ на напредъка и издигането на Индия на световната сцена". Той също така подкрепи отбелязването на 23 август като Национален ден на космонавтиката.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 30.08.2023 21:12

    Това означава наближаване на лунната база на Третия Райх и скорошна среща с щурмоваците.....................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог