Свързани новини

28.09.2021 16:59

Лозан Панов бойкотира избора на двамата нови членове на ВСС

Видян 1548 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма да участва в общото събрание на съдиите, което трябва да излъчи двамата нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).


"Заявявам, че няма да участвам в откриването на общото събрание“, каза Панов по време на заседанието на Съдийската колегия на ВСС, но после е станало ясно, че изобщо няма да присъства на събранието, съобщава lex.bg. Той не обясни решението си.


Членовете на ВСС от съдийската квота Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставка през юни заради съпротивата и критиките срещу разработения от тях проект за закриване на малките недостатъчно натоварени съдилища.


Интересът към техните позиции не е особено голям. Кандидатите са Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от Варненския окръжен съд.


На този фон част от съдиите дори настояват за оставка на останалите четирима съдийски представители във ВСС, за да се делегитимира съветът преди избора на нов шеф на ВКС през януари.


До края на мандата на този ВСС остава една година.


Новите двама членове на ВСС ще имат възможност да участват в гласуването за избор председател на Върховния касационен съд, но техният глас няма да бъде решаващ. И в момента във ВСС има твърдо мнозинство от 17 души, които ще изберат наследника на Панов.


Процедурата за избор на нов шеф на ВКС беше открита на 30 септември и се очаква да приключи на 14 януари, когато е гласуването на кандидатите.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.09.2021 17:35

    Не разбирам защо след като съдът задължително трябва да е независима институция трябва да имаме ВКС,ВСС,ВАС и не зная какви още съдебни "светии" има към тези съдилища, имаме Министър на правосъдието и това не стига ли за една съдебна система ? Кой кого управлява и кой на кого нарежда как да се осъди някой ? Такъв бъркоч от незнайни съдилища има ли навсякъде ? С такава съдебна система е ясно, че няма да имаме осъден политик, хирург,министър или олигарх, в затворите ще влизат само кокошкарите и мангалята, за тях няма да има ВКС,ВСС,ВАС и т.н.,"хиляди" съдилищни институции и никакъв престъпник политик в затвора !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни