Свързани новини

25.08.2023 13:23

Лица на bTV използвани от измамници за продажба на чудодейни лекарства

Видян 821 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недоброжелатели в интернет използват разпознаваемостта на емблематични лица на bTV и доверието към тях, за да предлагат „чудодейни лекарства“ или бързо забогатяване. Става въпрос за измамна схема, с която потребителите трябва да внимават, съобщиха от телевизията.

В такава измама попадат водещите Юксел Кадриев, Светослав Иванова и Цветанка Ризова.

„Разбрах от хора, които ми писаха във Фейсбук с въпроси каква е тайната, мога ли да дам пари без да използвам банка. След това започнаха да ми се обаждат познати, изпращаха ми снимки как съм арестуван с белезници. Оказва се, че някой използва името и лицето ми с целта да мами хората, че аз съм забогатял случайно и разкривам тайната си как това е станало лежейки на дивана като продавам биткойни. По-страшното е, че има хора, които са се хванали на това“, разказва водещият на Новините Юксел Кадриев.

Информацията се разпространява в затворени групи във Фейсбук чрез откраднати профили на хора с между 2000 и 6000 последователи. Юксел Кадриев призовава хората да бъдат бдителни в какви групи участват.

По думите на водещия на предаването „120 минути“ Светослав Иванов социалните мрежи са токсична среда, в която се разпространява всякаква информация. Той призова хората да я подлагат под съмнение.

„Преди известно време започнах да получавам съобщения с въпроси за „чудодейно лекарство“, което помага на хората с увреден слух. Това ме накара да реагирам публично, защото става дума за здравето на хората. Лъжа, свързана с нещо, което може да се окаже вредоносно и си играе с надеждите на хората. Схемата е сходна. На гости в „120 минути“ уж ми е Васил Найденов, който споделя, че е изгубил слуха си“, разказва Светослав Иванов.

От години името и на водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова също се замесва във фалшиви реклами и измами.

„Обичайно ми сигнализират зрители, приятели, като ми препращат линкове, съобщения, снимки. Една от най-популярните измами с моето име е за едно лекарство, което уж е сърдечно. За него ми се обадиха няколко човека, лични приятели, дори да ме попитат добро ли е, как да стигнат до него. Оказа се, че една позната е изпратила дори пари. Това е много страшно, защото най-вероятно това не е никакво лекарство. Най-вероятно това е някаква странна субстанция, която ако попадне у хора, които имат истинска нужда, би било фатално или би им навредило много. Никога нищо не съм рекламирала, нито лекарства, нито криптовалути, нито банки“, казва водещата Цветанка Ризова.

По думите на експерта по киберсигурност Любомир Тулев измамата се поддържа допълнително с изкуствени коментари и отзиви на хора.

„В цялата схема със сигурност фигурира сайт или сайтове които не се хостват в България. Много често те се хостват в Украйна, Беларус, Русия. Публикуват се тези статии, използват се снимки и имена на популярни личности в България и след това или се правят групи във Фейсбук или се крадат такива. Много е важно да бъдем внимателни къде кликваме“, допълни Тулев.

По думите му винаги остават следи като IP адреси и плащания, които да бъдат проследени, но забавянето идва, ако следите водят до друга държава.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.