Лихвите по ипотечните кредити в САЩ

Свързани новини

06.10.2023 09:23

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ достигнаха най-високото си ниво от 2000 г. насам: Bloomberg

Видян 603 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В края на миналия месец лихвите по ипотечните кредити в САЩ достигнаха най-високото си ниво от повече от две десетилетия, стимулирани от кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти, съобщи в сряда агенция Блумбърг, позовавайки се на проучване на Асоциацията на ипотечните банкери.

По данни на браншовата организация средният лихвен процент по 30-годишните фиксирани ипотечни кредити се е повишил с 12 базисни пункта през отчетния период - най-много от средата на август - и в петък е достигнал 7,53%. Лихвата надхвърли 7,5% за първи път от ноември 2000 г. насам. Миналата година по това време тя беше малко над 5,5%.

На битова основа това означава, че докато миналата година 30-годишна ипотека на стойност 400 000 долара би струвала 1800 долара на месец, при сегашния лихвен процент тя струва с близо 1000 долара повече.

Същевременно молбите за покупка на жилище са намалели с 5,7% през отчетния период до най-ниското ниво от 1995 г. насам, разкрива проучването.


Според Mortgage News Daily лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да се повишават и през тази седмица. Според неговия тракер 30-годишният фиксиран лихвен процент по ипотечните кредити е бил 7,72% във вторник.

Жилищният пазар в САЩ страда на фона на многократното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв от началото на миналата година, а напоследък беше засегнат и от рязкото повишаване на доходността на облигациите.


Във вторник доходността по 10-годишните американски държавни облигации, която оказва влияние върху лихвите по ипотечните кредити и други видове заеми, се повиши до 4,8%, което е най-високото ниво от 2007 г. насам, след публикуването на данните за текучеството на работна ръка през август. Те показаха по-висок от очакваното брой на свободните работни места, което инвеститорите възприеха като знак за продължаващо напрежение на пазара на труда и потенциална причина за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Понастоящем от Федералния резерв има разнопосочни послания относно това дали през тази година ще има още увеличения на лихвените проценти. Повечето представители на американските власти очакват лихвените проценти да останат повишени през следващата година на фона на продължаващия инфлационен натиск. През 2023 г. предстоят две оставащи срещи на ФЕД за определяне на политиката.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева