Свързани новини

12.01.2015 17:01

Левът се срина с 18% за броени месеци

Видян 1956 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Левът проби 9-годишното дъно, до което беше стигнал миналата седмица и продължава да копае надолу. От май насам, когато за 1,41 лв. можехме да купим долар, днес курсът бе 1,66, а утрешният, въпреки законовия си ангажимент да го обявява до 16 часа предния ден, БНБ не разкри до редакционното приключване на броя. Разбира се, за незапомнените 18 процента срив на лева е виновна главно обезценката на еврото, която също е невиждана. А левът, както е известно, е вързан за европейската валута и затова имаме валутен борд. Който пък е заключил резерва на БНБ от десетки милиарди (да не се бърка с фискалния резерв), и който няма да можем да използваме за родната икономика, докато не влезем в еврозоната. 

Връзването на лева за еврото в момента има и друг ефект. В него обърнахме големите си държавни кредити, което стана при Милен Велчев. Така плащането по дълга този месец, което е най-високо за всички времена, ни излиза и по-евтино, понеже няма да го покриваме със закупуване на прескъпите вече долари. Пък това е най-големият харч на държавата за тази година – около 1,8 млрд. от бюджета.

И други работи ги купуваме в долари. Сред тях е нефтът, но от соца насам това се извършва от частни фирми. 

Когато обаче цените на горивата падат, трябва да знаем, че от тях 41% представляват ДДС и акцизи. Така в хазната още отсега се отваря неочаквано голяма дупка. Става дума за стотици милиони по-малък от очаквания приход от въпросните данъци – бюджетът е смятан при 90 долара за барел петрол, а в момента той е към $50. И прогнозата е бензинът и дизелът да си останат около и под 2 лева поне половин година.

Освен откъм хазната, валутни новини идват и от магазините. Според популярния виц, че всичко, което не е китайско, не е оригинално, много от най-търсените стоки влизат у нас с цени в долари от могъщата азиатска страна.  В щатска валута е и корейската техника, автомобилите от тази страна и от Япония, както и машинариите от още много държави, сред които САЩ. 

След пазаруването по празниците, когато все още се намираше стар внос, цели групи като техниката – бяла и черна например, се зареждат наново от търговските вериги и очакванията са поскъпването да бъде към 10% ( странното е, че надценката е колкото в Русия, където обаче бележат двойно по-голяма обезценка на националната валута). Нашият съвет е да търсите магазини, където още не са изчерпали наличностите от миналата година, за да направите добра инвестиция на добри цени.

В нормалните икономики сривът на националната валута поне води до скок на експорта и повишени приходи от туризъм. По ирония на съдбата обаче, както ще прочетете на стр. 5, и малкото, което ние изнасяме, явно не се търси. И там имаме незапомнен спад! А и да имаше ръст, българското производство никак не е много, като се има предвид, че с дружните усилия на поредица от правителства почти не останаха действащи предприятия.

Липсата на посока за развитие на българския туризъм също не ни носи повишени приходи, въпреки че най-големият ни досега пазар – руският, е доларов и би следвало обезценката да ни доведе повече гости оттам и от бившите съветски републики. Ала словесната война между политиците от София и Москва ще съкрати тази година потока на братушките към нашите курорти с не по-малко от сто хиляди – а това значи поне 100 милиона евро по-малко. Допълнителен удар ще понесе и секторът на строителството и недвижимостите, който също в последните десет години разчита предимно на купувачи от бившия СССР.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Хубав ден за философски размишления

Денят на Победата дали е ден, който ви носи вдъхновение