Свързани новини

08.09.2021 21:16

Лесничеи масово крият нарушения в горите

Видян 2384 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Горски служители ударно и масово крият нарушения в горите, за чието опазване трябва да отговарят. Това показват серия от проверки на терен, инициирани в последните 3 месеца от шефа на агенцията Александър Дунчев, съобщава Медиапул. Заради установената тенденция, горското ведомство започва кадрова реформа, при която ще изисква по-високо образование от кандидатите, но ще се заложат и по-добри възнаграждения. Целта е заплатата на горските инспектори да се увеличи от сегашните 1000 лева на 1400-1500 лева, посочи Дунчев пред Mediapool.

"За изминалите три месеца чрез спорадични проверки на терен от ръководството на агенцията установихме съществени разлики между отчетената ефективност от проверките на горските инспектори към РДГ и реалната ситуация на терен. При докладвани 2 нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители, на терен ние установяваме по 2 нарушения на всеки 4-5 проверки", посочи Александър Дунчев.

Пред Mediapool той открои част от причини за тенденцията - страх на служителите да се изправят срещу нарушителите, обвързаности между големи фирми, ползвателки на горите и контролните органи. Демотивация заради ниски заплати, а също и демотивация заради лоша съдебна практика. Оказва се, че много често актовете на горските падат в административния съд заради некоректно попълване. Това ще е и причината за търсене на по-висок образователен ценз.

В същото време вече има данни и за ефективността на гражданските платформи за контрол в горите. Над 30% е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа "Защити гората", при която граждани подават чрез мобилните си телефони сигнали за нарушения, стана още ясно от думите на Дунчев.

В Агенцията по горите вече са изготвени критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, както и предотвратените нарушения в горските територии.

Идеята е при висока оценка ежемесечно, от специализиран фонд да се дават бонуси от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 09.09.2021 08:08

    Горските немат насита на ромски чепуве...

  • 001 Обръчи и Hula Mover 08.09.2021 22:02

    Предвид климатичните промени и предстоящия rock'n'roll на земните плочи горите са от много важно значение за оцеляването ни.Горските служители трябва да са добри специалисти и да могат да оценяват правилно всяко залесено място, и да не позволяват безконтролна сеч. 1986 акациевият пояс спаси паланката ми, спасила, мен ме е нямало, от земетресение 6.7. Никак не се шегувам. Акациите ги изсече фирма на ДПС и ги изнесе в Турция.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог