Свързани новини

12.06.2019 17:26

Куши призна: БНТ е във фалит

Видян 2464 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „До края на годината се очаква дефицитът на БНТ да стигне 44 млн. лева”, заяви пред СЕМ Емил Кошлуков, който е временно изпълняващ длъжността генерален директор на телевизията. Заедно с УС на обществената телевизия той представи отчета на медията. „Ние сме в практически фалит. Трябва да спасим БНТ", обяви той пред Съвета. Припомняме, че самият  Кошлуков вече доведе до фалит ТВ7,  част е от екипа на Каменаров, който умножи 7 пъти борчовете на БНТ, но сега обявява за потенциален спасител на същата.


Напомняме, че Сашо Диков, който се бори за шефското място в БНТ обяви за дългове на телевизията за над 18 млн.лв. По данни на Капитал се оказа, че те са в пъти повече. „Според публичните отчети на БНТ към края на 2017 г. задълженията са за 6.8 млн. лв., 6 м. по-късно вече са 8.6 млн. лв., а към края на 2018 г. са над 18 млн. лв. Синдикатите на БНТ публикуваха съвместно изявление, че дефицитът в бюджета й е "над 35 млн. лв.", а според 2 източника сумата приближава, но не надминава 50 млн. лв.”, пише Капитал. Новите данни изнесени от самия Кошлуков пред СЕМ потвърждават негативната статистика.


В голяма степен борчовете на телевизията се дължат на традицията, установила се през последните 10 г. да не си плаща, а властта допълнително да й покрива борчове към НУРТС, част от БТК, което поставя медията в двойна зависимост – веднъж от финансовия министър, още един път – от телекома, а оттам и от свързаните с тях интереси. Така властта държи на къс пас БНТ.


Сега Кошлуков призна, че вече се е наложило скастряне на редица сделки на телевизията, за да бъде покрита част от дефицита. Според него обаче причината за финансовия срив са неизгодни условия по дововори, които телевизията има. "Развалихме договори, сключени от ръководството, за милиони. Те са за закупуване на програми, за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки", заяви той.  Кошлуков, който го пусна като програмен директор на БНТ 1, даде пример, че най-скъпото външно предаване е Стани богат, което успява да избие само 10% от разходите си с приходите от реклама. Наградният му фонд се поема от телевизията, но е факт, че това е и програмата с най-висок рейтинг на БНТ. Най-скъпото предаване, вътрешна продукция, е Референдум заради тежкия и скъп договор със социологическа агенция – близката до премиера Алфа Рисърч.


Кошлуков е започнал преговори за отнемане на правата за продажбата на Под прикритие в чужбина. "Това е неизгодна сделка, при която се оказва, че не БНТ трябва да получава пари, а дължи. Подготвил съм споразумението за прекратяване, като съм предупредил, че дори може да се обърна към ФБР, защото компанията е калифорнийска", обясни той.


Договорите, за които Кошлуков информира са били подписани от подалият оставка бивш ген.директор Константин Каменаров, който направи самия Куши програмен директор. Той се оттегли от поста след като стана ясно, че е съден за шофиране в нетрезво състояние, за което 19’ първи писа.


Припомняме, че Кошлуков, който временно ръководи БНТ се кандидатира за редови шеф на телевизията. Не е ясно обаче каква диплома ще представи и има ли магистратура, което е задължителна част от конкурсните условия. Не е ясно и как ще вади телевизията от финансовото дъно, предвид факта, че веднъж вече се е провалил с аналогична задача. Междувременно законът забранява на такива като него, които са управлявали фалирали дружества да ръководят. В неговия случай забраната важи поне до май 2020 г.


Отчетът на Кошлуков ще бъде качен в интернет страниците на БНТ и на СЕМ, така че и останалите кандидатите за поста ген. директор да са наясно с актуалната ситуация в телевизията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Бе що не кажете направо-краде ли се или не ?Имало неизгодни договори, ми що в частните телевизии няма такива и добре си правят сметките кой как и защо подписва ?!

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ей, това момче , Кошлуков ,бе!Помня го на първия митинг на СДС до Вагенщайн!! То не беше патос, то не беше въодушевление , че е лежал в затвора-политически репресиран?? Мина и през САЩ , чрез фондация , учи -недоучи нещо , па се върна в родната България !! Голям мерак за власт!Дайте му някаква длъжност, че и той е длъжник на КТБ- нали е взел пари за апартамент, ама дали ги е върнал...?? Боже, колко е хрисим сега, друг е виновен за БНТ -мъка, мъка ....

  • 001 Врагове на България 30.06.2019 14:08

    Най-младото партизанче и най-младото СДСярче - рецидивисти

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.