Кубинското правителство ще повиши цените на бензина и дизела на острова с 500% от 1 февруари като част от мерките, насочени към намаляване на големия бюджетен дефицит на страната.

Свързани новини

14.01.2024 16:51

Куба ще повиши цените на горивата с 500%

Видян 23665 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кубинското правителство ще повиши цените на бензина и дизела на острова с 500% от 1 февруари като част от мерките, насочени към намаляване на големия бюджетен дефицит на страната.

От десетилетия горивата в Куба се субсидират от правителството на страната и са сред най-евтините в света.

Цената на литър обикновен бензин ще скочи от 25 кубински песос (CUP) (0,20 USD) на 132 CUP (1,10 USD), което е увеличение с 528%, а премиум бензинът ще поскъпне от 30 CUP (0,25 USD) на 156 CUP (1,30 USD), което е увеличение с 520%, съобщи министърът на финансите и цените Владимир Регейро по държавната телевизия в понеделник.  

В края на миналия месец министърът на икономиката Алехандро Гил призна, че при недостиг на чуждестранна валута в страната и при наказателно десетилетно ембарго от страна на САЩ правителството не може повече да си позволи да субсидира горивата.


Повишението има за цел и да запълни разликата в цените, създадена от субсидията. Министърът на енергетиката Висенте де ла О Леви заяви по-рано, че в момента цената на горивото се определя въз основа на официалния фиксиран обменен курс от 24 CUP за долар, докато пристигащите туристи обменят долари по сегашния курс от 120 CUP за зелена валута, който беше въведен от правителството през август 2022 г. Това им дава несправедливо предимство, обяснява служителят.

Властите заявиха, че ще бъде създадена мрежа от бензиностанции за туристите, които ще бъдат задължени да плащат за гориво в чуждестранна валута.

Кубинското правителство, което субсидира почти всички основни стоки и услуги в страната, обяви в края на миналия месец пакет от мерки, насочени към преодоляване на икономическата криза, която измъчва страната. Сред стъпките е увеличение на цените на цигарите, тютюна и основните услуги като втечнен газ, вода, газ, транспорт и енергия.

Според официалните оценки икономиката на острова се е свила с 2% през 2023 г., а инфлацията е достигнала 30%.


 През 2021 г. кубинската валута започна рязко да поевтинява, след като правителството се отказа от сложната система на две валути. Правителството твърди, че централната банка проучва потенциален нов обменен курс спрямо щатския долар.

Куба е под икономическа блокада на САЩ от началото на 60-те години на миналия век. Ограниченията бяха облекчени по време на президентството на Барак Обама, но по-късно отново бяха наложени при управлението на Доналд Тръмп. През октомври Хавана обвини САЩ, че са провокирали икономическа криза в Куба. Санкциите на Вашингтон са довели до критичен недостиг на храна, гориво и лекарства на острова, което според кубинското правителство води до масова емиграция.


 


 


 


 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.