18.04.2018 10:22

Кристали ориентирали викингите в Северно море

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Когато викингите напускат фиордите на Норвегия, за да отпътуват към непознати територии, те са оставени на милостта на времето. Нямат магнитни компаси и няма начин да избегнат тежките облаци и мъгли, които затрудняват навигацията по слънце. Как прекосяват открития океан е мистерия, която отдавна завладява учените, пише The New York Times.


Скандинавските истории разказват за "слънчев камък", който има специални свойства, когато се държи в небето. Още през 1967 г. археолози предполагат, че това са кристали, които разкриват отделни модели на светлина, причинени от поляризацията, които съществуват дори при облачно време или когато слънцето вече е залязло.


Многобройните полупрозрачни кристали попадат в групата, а именно калцит, кордиерит и турмалин. Те обаче не са били намерени на археологическите обекти, останали от викингите. Но при изследването на потънал британски военен кораб от 1500-та година е открит калцитен кристал, което показва, че това може да е било навигационно средство, известно на напредналите океански навигатори.


Ако викингите са ориентирали корабите си с такива кристали най-малко на всеки 3 часа, те имат от 92 до 100% шанс да се доберат до Гренландия. Това са "изненадващо големи проценти на успех" за навигация в облачни условия, сочи проучване, публикувано в Royal Society Open Science.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв