Областната управа поиска незабавно премахване на Паметника на съветската армия

Свързани новини

12.12.2023 18:00

Крановете дойдоха при ПСА за “реставрация”

Видян 1396 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Започна подготовката за демонтажа на някои от фигурите от Паметника на Съветската армия (ПСА), познат и като МОЧА (Монумент на Окупационната Червена Армия). На мястото вече пристигна кран, който е пристъпил към подготовка за демонтиране на елементи от монумента в Княжеската градина. Предстои да бъде доизградено скелето около централната композиция, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури. Областният управител на столицата Вяра Тодева обяви, че те са сериозно увредени. По думите й това налага фигурите, които са там от 70 г. да бъдат спешно демонтирани в едномесечен срок, за да бъдат ремонтирани и изложени на друго място.


"Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва", обясни тя.


„Ще режат фигурите на 4-тонни парчета (те са общо около 30 тона), ще ги складират, изнасят, уж ремонтират и никога няма да ги върнат”, коментира във Facebook бившият кандидат за столичен кмет и екс зам.-министър на финансите Георги Кадиев. „Пълно опозоряване на паметника. Поне имайте достойнството да кажете, че го махате по политически причини, не с тези плиткоумни номера. Никой с акъла си не маха паметници на армията, победила фашизма”, добави той.


Малко след появата на крановете пред паметника се събраха възмутени граждани и политици, сред които Мая Манолова от Левицата!, шефът на БСП-София Иван Таков, депутатите Георги Свиленски и Борислав Гуцанов, представители на Възраждане и дори бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Те предвождаха недоволните към кръстовището между булевардите Васил Левски и Евлоги и Христо Георгиеви. Част от недоволстващите граждани скандираха "референдум" и обявиха, че искат властта да се допита до хората.


Протестиращите срещу демонтирането на паметника блокираха Орлов мост, градският транспорт спря. Блокадата трая около 30 мин. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че Свиленски е с наранена ръка, след като служител на областната управа е бутнал към него едно от огражденията.


По-късно стана ясно, че МВР ще засили охраната на място. ''Предприети са превантивни действия за денонощно обезпечаване на района около Паметника на Съветската армия, включително на работниците и строителна механизация. Обособен е периметър и са изградени контролно-пропускателни пунктове на алеите, водещи към паметника'', се съобщиха от МВР. КПП-та и денонощна полицейска охрана ще има по алеите, водещи до монумента.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира старта на демонтажа на Паметника на Съветската армия в София. Според него хората трябва да имат възможност да виждат и лошото. "Минава време и никой не си спомня, както от младото поколение никой не знае какво е мракобесната ДС, какво значи да си генерал-лейтенант Терзиев, шеф на Военно контраразузнаване. Затова, като има такъв паметник, може да идеш и да кажеш – ето този и тази армия вкараха българите в Белене, включително и кметове. Децата трябва да знаят чии баби, чии дядовци, чии роднини са го правили", заяви Борисов.



 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Леля Вуна 12.12.2023 13:47

    АЕЦ-а, Моста на дружбата при Русе, Александър Невски, кога ще ги демонтираме ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни