Според доклада крадците търсят предимно клони, които по-късно продават на складове за дървен материал или на търговци на дърва за огрев, а маслините отиват в маслобойна.

Свързани новини

18.11.2023 07:14

Крадци с моторни триони атакуват древни средиземноморски маслинови дървета

Видян 6749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордно високите цени на зехтина в световен мащаб предизвикаха безпрецедентна вълна от кражби в Средиземноморието, съобщи тази седмица Асошиейтед прес (АП).

Според информационната агенция в Гърция, Испания и Италия се наблюдават взломни кражби на складове, разреждане на първокласното масло с по-нискокачествен продукт и фалшифициране на данни за транспортиране. Освен това се съобщава за нарастващ брой престъпници, които използват моторни триони, за да крадат силно натоварени клони и дори цели дървета от неохраняеми горички.

"Крадците на маслини понякога могат да произведат повече масло от самите собственици - сериозно", казва гръцкият производител Константинос Марку пред AP.


Според доклада крадците търсят предимно клони, които по-късно продават на складове за дървен материал или на търговци на дърва за огрев, а маслините отиват в маслобойна.

"Те (крадците) търсят тежко натоварени клони и ги режат. Така те не само крадат нашите маслини, но и нанасят сериозни вреди на дървото. Необходими са 4-5 години, за да се върне към нормалното си състояние", оплаква се производителят Нилос Папахристу.

Съобщава се, че в италианския регион Пулия производителите се опитват да създадат земеделски отдел, подкрепян от полицията. Гръцките земеделски производители искат да върнат полицейското подразделение за селски райони, което беше закрито през 2010 г. Междувременно в Испания са разработени специализирани устройства за проследяване.

Тежките суши в основните страни, произвеждащи зехтин, който понякога се нарича "течно злато", доведоха до смущения на световния пазар на културата.

Очаква се световното производство на зехтин да се свие до 2,5 млн. метрични тона през тази стопанска година, в сравнение с 3,4 млн. тона година по-рано. Анализаторите предупреждават, че недостигът ще доведе до по-високи цени за потребителите. В Гърция литрова бутилка екстра върджин зехтин скочи от около 9 долара през 2022 г. до цели 15 долара през тази година.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци