Антикорупционната комисия разследва бившия заместник здравен министър Жени Начева за длъжностно престъпление.


Ръководеният от Сотир Цацаров орган е предал на прокуратурата всички данни по проверката, която е започнала след сигнал от бившия управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ Сашо Генов за оказано по отношение на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.


„В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“, се посочва от КПКОНПИ, предаде бТВ.


Комисията уточнява, че адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възникване на арбитражни спорове у нас и в чужбина.


Според твърденията на Генов, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет.


По думите му този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения