Свързани новини

04.05.2020 10:35

Коронавирус с лъжи не се бори!

Видян 4573 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: Сега


 


До 2 април Видин липсва от сцената на пандемията. На този ден за пръв път попада в сводките на националния оперативен щаб по незабележим с нищо начин, който да подскаже, че в следващите 4 седмици областта ще получи главна роля в трагедия от грешки, пише Сега. Един месец по-късно Видин е областта с най-висок дял заразени спрямо населението, с три активни, тежки огнища в старчески домове и дом за деца с увреждания, с над 10% от медиците извън строя заради положителни проби за коронавирус и с граждани, медици и власти в задълбочаващ се конфликт. Какво се случи, за да се стигне дотук?


 


Болницата - всички са виновни и никой не е виновен


 


20 април е Светли понеделник - празничният ден след Великден, помрачен от смъртта на Милен Цветков от предния ден и заканите на МВР да отмъсти на всички, нарушили указанията да не пътуват. В статистиката за този ден Видин би могъл да мине между другото с 23 заразени. Към онзи момент областта тихо заема своето място в общата статистика, изпреварвана от шест други региона.


Ситуацията във Видин обаче се оказва уникална за България - две трети от потвърдените случаи там са медици и персонал в областната болница "Св. Петка". "Случилото се във Видин вероятно се дължи на пренебрегване на мерките за безопасност", коментира тогава с хладен тон шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Както винаги, когато стане дума за съществен дефект в превенцията, отговорността чевръсто е заметена далеч от залата за пресконференции на Министерския съвет. Но истината рядко е само в черно и бяло.


20 април не изглежда празничен за Диана Богомилова, медицинска сестра в отделението по неврология, заразена с COVID-19. В същия ден във "Фейсбук" лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев споделя нейния разказ: "Не бяхме подготвени за този вирус. Еднократните предпазни средства се използват многократно, няма обособени помещения за обличането и събличането им (обличат се в тоалетните), няма ръкавици... по 1.2 чифта на дежурство, трябва да ги пестим, маски-пародии, работещи пенсионери и рискови групи колеги, смесване на потоци, почти всички работим на 2 места. Преглежда се пациентът в линейката, а след това обикаля из болницата до рентген и други звена, лаборантките минават през цялата болница с предпазния екип, с който са обслужвали заразен пациент... Не ние сме виновни за ситуацията, а търговското дружество, което във време на пандемия иска да генерира печалба и неврологията не спря приема на пациенти, а напротив - приемаха се с температура и усложнения БЕЗ да им се направят тестове! Разпорежданията са ни да обличаме предпазни средства при доказан COVID-19, ДОКАЗАН! При 22-ма души персонал в Неврологично отделение, предпазните костюми са 8!".


Драматичният разказ на Диана Богомилова е добре предизвестен от поредица репортажи от Видин и разкази на медици от болницата в социалните мрежи. Те започват още в деня, когато е съобщен първият потвърден случай и са тъжна хроника на хаоса, завършил с над 130 заразени, шестима починали, част от тях безпомощни възрастни и деца с увреждания, а 40 - медицински лица.


 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.05.2020 11:04

    За какво му беше на Борисов този НОЩ и генералски униформи като има приета от МС през 2006 г стратегия за действия в условия на пандемия и извънредно положение?! До кога ще се мисли по-умен от грамотните и образовани хора?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все