Въпреки че намалението на цените на електроенергията и храните допринесе за по-ниския темп на инфлация през май, разходите за някои стоки и услуги са се увеличили, заяви статистикът в Статистическия институт на Швеция Микаел Нордин.

Свързани новини

18.06.2023 07:32

Концертите на Бионсе може да са повлияли на инфлацията в Швеция: Главният икономист на Danske Bank

Видян 13658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията в Швеция е намаляла по-малко от очакваното през май, тъй като феновете на Бионсе от цял свят са се стекли на концертите ѝ в Стокхолм, което вероятно е довело до повишаване на цените в хотелите и ресторантите, сочат данните, публикувани от Статистическата служба на Швеция.

Потребителските цени се повишиха с 9,7% през миналия месец на годишна база, което е спад спрямо 10,5% през април, падайки под 10% за първи път от шест месеца, се казва в доклада.

Базисната инфлация, която изключва разходите за енергия и ефекта от промените в лихвените проценти, скочи с 8,2% на годишна база, което е повече от очакваните 8,1% от Риксбанк, шведската централна банка.

Въпреки че намалението на цените на електроенергията и храните допринесе за по-ниския темп на инфлация през май, разходите за някои стоки и услуги са се увеличили, заяви статистикът в Статистическия институт на Швеция Микаел Нордин.

Главният икономист за Швеция в Danske Bank Майкъл Грен свърза по-високата инфлация с турнето, осъществено от американската R&B звезда.Изглежда, че началото на световното турне на Бионсе в Швеция е повлияло на инфлацията през май, но не е сигурно с колко", казва той. Грен написа в Туитър, че шумно рекламираните концерти на Бионсе през май, с които тя отбеляза първото си самостоятелно турне от седем години насам, вероятно са допринесли за 0,2 от добавените към инфлацията 0,3 процентни пункта.

Повече от 80 000 фенове на Бионсе заляха Стокхолм в продължение на две нощи и вероятно допринесоха за изненадващо рязкото увеличение на цените в хотелите и ресторантите, които през май се повишиха с 3,3% в сравнение с предходния месец. Цените за отдих, културни дейности и облекло също се повишиха, сочат данните.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв