Нотариуса

Свързани новини

05.02.2024 09:25

Контактите му са стигали до най-високото ниво в системата: Правосъдният министър за Нотариуса

Видян 1838 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и данни в разследването на Антикорупционния фонд срещу Божанов, което е от лятото на 2021 г. Очевидно това се случва бавно - толкова бавно, че цялата история може никога да не се разплете.


В това разследване е ключово всички основни тези да бъдат разследвани. Това каза в ефира на „Здравей, България” правосъдният министър Атанас Славов в коментар на подозренията за незаконна дейност на застреляния преди дни Мартин Божанов-Нотариуса.

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо ниво, тъй като си е позволявал изключително дръзко поведение, включиелно да заплашва съдия по време на заседание.

По думите на Славов има досъдебни производства по заплахите срещу магистрати, по които се работи. „Министърът на правосъдието не участва в тези разследвания. Аз съм се информирал чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Но кои са разпитаните лица, как е вървяло следствието – това не мога да кажа”, допълни Славов.

Той призова да се провери и дали е имало паралелен клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него. „Това е знак за изпадане на форма в зависимост, за нарушаване на техния професионализъм.


Изключително важно беше за България да закрием т.нар. спецправосъдие, именно заради тези случаи. Това, което се случваше в спецправосъдието, беше „перверзия”, каза още министърът.

„Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, все още са в съдебната система, на различни позиции - това е факт. Вероятно се държат много по-умерено, съобразяват се с правилата, но не са понесли отговорност - това е големият проблем”, категоричен е Славов.

По думите му ВСС ще има по-силни и адекватни правомощия в това отношение след промените в Конституцията. „Никой главен прокурор няма да е Господ”, заяви Славов.

Той очаква след ротацията парламентът да се занимае с назначаването на нови членове в Антикорупционната комисия. "В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за съдебната власт", заяви Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.

Той каза още, че в началото на есента може да имаме нов състав на ВСС, а малко по-късно - и нов главен прокурор.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог