йога гуруто Баба Рамдев

Свързани новини

03.04.2024 16:19

Компанията на йога гуру е под прицел, защото отхвърля съвременната медицина в рекламите си

Видян 347 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компания, съоснована от популярен гуру по йога, е призната от индийския върховен съд, че прави "подвеждаща" реклама на динамичния пазар на лекарства в страната.

Съдът изслушва молба на Индийската медицинска асоциация (ИМА), в която се твърди, че Patanjali Ayurved, съоснована от йога гуруто Баба Рамдев, е провела клеветническа кампания срещу ваксинацията с Covid и съвременните медицински системи като цяло. При последното си изслушване по делото Върховният съд на Индия постави въпроса защо компанията е продължила маркетинговите си кампании въпреки издадената през ноември миналата година заповед за прекратяване.

През февруари съдът издаде заповед за неуважение към Рамдев и управляващия директор на Патанджали Ачаря Балкришна за нарушаване на заповедта му - и забрани на компанията да рекламира лекарството си до второ нареждане. Висшият съд също така зададе въпроса защо федералното правителство "е предпочело да си затвори очите ", въпреки че Патанджали твърди, че съвременната медицина не предлага защита срещу Ковида-19, според NDTV.

Във вторник съдебният състав от двама съдии отбеляза също, че индийското India’s Ministry of Ayush, което контролира насърчаването на традиционната медицина, не е предприело действия след "шокиращите " реклами на Патанджали, които поставят под въпрос валидността на съвременната медицина. Компанията на йога гуруто е подложена на постоянен контрол заради маркетинговите си кампании.

В разгара на пандемията от Ковид-19 Рамдев предизвика обществен протест, като предложи, че йога и средства, получени от естествени съставки, могат да излекуват вируса. През ноември миналата година съдът предупреди Патанджали да не публикува "неверни и подвеждащи реклами". Той също така отбеляза, че ще обмисли налагането на глоби в размер до 10 млн. рупии (120 000 USD) за всеки продукт, за който компанията невярно твърди, че е в състояние да лекува болести.

Във вторник Върховният съд порица компанията за това, че въпреки предварителните предупреждения е продължила да разпространява заблуждаващите си реклами. В своя защита фирмата твърди, че медийното ѝ звено не е знаело за решението на съда. Въпреки че компанията се извини за пропуска, Върховният съд го отхвърли като обикновена "устна услуга" и нареди на Patanjali да подаде писмено изявление "по подходящ начин" в рамките на една седмица.


Преди това Рамдев оспори обвиненията срещу компанията му и обвини "група лекари" в заговор срещу фирмата му. След миналогодишната присъда срещу фирмата му гуруто твърди, че някои лекари са сформирали група, която "непрекъснато прави пропаганда срещу йога, аюрведа".


Със седалище в Харидвар, хиндуистко поклонническо място в щата Утаракханд, Патанджали произвежда широка гама продукти, включително козметика, аюрведична медицина, лична хигиена и храни. Маркетинговите казуси често посочват компанията като местна марка, която може да оспори хегемонията на мултинационалните компании на потребителския пазар със своята "билкова" и "естествена" привлекателност.


Според информацията годишният оборот на компанията възлиза на около 4 милиарда долара. Ачария Балкришна, бизнес партньор на Рамдев, който притежава мажоритарен дял, има лично състояние на стойност 3,8 млрд. долара. Активите на Рамдев се оценяват на около 191 млн. долара.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец