Свързани новини

06.06.2017 13:17

Комерсант: Газпром пак пуска тръба към България?

Видян 1321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Пътната карта" за развитието на българската газотранспортна система, подписана от правителството на България и "Газпром", предвижда обем на доставките на руски газ от 15,7 млрд. куб. м годишно. Това заяви в понеделник (5 юни) българският премиер Бойко Борисов, цитиран от "Комерсант".


Според него в рамките на концепцията за създаване на газов хъб София иска да събира газ от различни източници – местни находища в Черно море, "от интерконектора с Гърция, не на последно място газ от Азербайджан и Русия".


От "Газпром" казаха за "Комерсант", че "пътната карта" се отнася до вариантите за развитие на газопроводите в България и не засяга въпроси, свързани с доставките на конкретни обеми синьо гориво.


Назованата от Борисов мощност от 15,7 млрд. куб. м обаче съвпада точно с проектната мощност на един от ръкавите на "Турски поток". В момента "Газпром" планира да построи две разклонения – единият за нуждите на Турция, а другият – за Италия, Гърция и вероятно България. Но при този вариант ще бъдат ограничени доставките на газ от Русия за редица страни в региона (Унгария, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина).


За да гарантира снабдяването на Балканите, "Газпром" може да изгради три ръкава на "Турски поток", пише "Комерсант". Третият ръкав може да мине по турско-българската граница и по-нататък към Сърбия и Унгария, за да свърже потока от природен газ с пазарите в Централна Европа ("мини вариант" на отменения "Южен поток"). В този случай България, която в момента е транзитна страна за руския газ, може да си запази този статут. В противен случай тя ще го изгуби и ще остане единствено потребител, посочва изданието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв