Жозеп Борел

Свързани новини

16.03.2024 17:00

Коментарите на папа Франциск за Украйна са неуместни и ненавременни: Борел

Видян 2072 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коментарите на папа Франциск за започването на мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна са неуместни и ненавременни, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.


Забележката на Борел идва, след като главата на Католическата църква заяви в интервю за швейцарския телевизионен оператор RSI миналия уикенд, че би било проява на смелост от страна на Киев, ако вдигне "бяло знаме " и започне мирни преговори с Русия.


"Светият папа влезе в градина, в която никой не го е канил... Но да призовеш Украйна да се предаде е повече от желание за мир", заяви дипломатът по време на интервю в четвъртък за испанското обществено радио RNE.


По-нататък Борел заяви, че според него "сега не е моментът, в който е необходимо да се предложи на Украйна да се предаде. Напротив, това е моментът, в който трябва да продължим да помагаме".
Най-високопоставеният дипломат на ЕС е последното официално лице, което се изказва по повод думите на папата, предизвикали възмущение в Киев и извън него. Множество европейски служители заявиха, че са възприели забележките като призив към Украйна да се предаде на Русия.


 Междувременно външният министър Дмитрий Кулеба отговори на твърденията на папата за необходимостта да се приеме поражението и да се "прояви смелост и да се преговаря", като настоя, че силният човек винаги "стои на страната на доброто" и подчерта, че украинското знаме е единственото, с което страната "живее, умира и ще възтържествува".


 Никога няма да издигаме други знамена", заявява Кулеба.
Няколко чуждестранни поддръжници на Киев също отхвърлиха изявлението на папата.
Междувременно Кремъл заяви, че споделя желанието на понтифекса за мирни преговори между Москва и Киев и че Москва многократно е отправяла призиви за преговори.


Дори след като преговорите между Москва и Киев се провалиха през пролетта на 2022 г., Русия многократно подчерта, че остава отворена за смислени мирни преговори и обвини украинските власти за липсата на дипломатически пробив.


Киев и неговите западни поддръжници обаче настояват, че споразумение може да бъде постигнато само при условията на Украйна, и популяризират т.нар. мирна формула, предложена от Зеленский, която призовава за неподлежащо на преговори връщане на всички бивши украински територии, както и за изтегляне на всички руски войски без предварителни условия и за създаване на международен трибунал за руските лидери.



 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2024 17:42

    Каква глутница от самовлюбени властимееши го подхвана папата за това, че имаше смелостта да бъде изразител на хумаността на нормалните трудови хора. които искат децата им да имат бъдеще на планетата неунищожена от ядрена катастрофа към която западните заслепени елити водят света.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева