Още в началото на март по време на заседание на правната комисия ръководството й увери депутатите, че на следващото или на по-следващото заседание ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии

Свързани новини

26.04.2022 10:13

Коалицията абдикира от избора на двама конституционни съдии

Видян 813 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Народните представители абдикираха от задължението си да изберат двама конституционни съдии, съобщи Сега.


 


Така вече не само, че половин година Конституционният съд (КС) заседава в намален състав, но и се подменя замисъла за мандатността на квотите на съдиите - съдиите от една квота няма да приключват по едно и също време участието си в КС, каквато е идеята за институцията. Едно от местата в парламентарната квота на КС се освободи миналия ноември, а през февруари се освободи и второто.


 


Още в началото на март по време на заседание на правната комисия ръководството й увери депутатите, че на следващото или на по-следващото заседание ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии. Това обаче все още не е случило. Причината за това е, че управляващата коалиция не може да се разбере за това кого да номинира, смятат и депутати, и конституционни съдии.


 


Преди няколко месеца депутати от управляващата коалиция обясняваха, че едно от местата е запазено за Ива Митева (ИТН). Сега обаче нещата не изглеждат вече толкова сигурни. След развръзката при избора на управител на БНБ, който сблъска ИТН и Продължаваме промяната, ситуацията за КС се усложнява още повече, защото хората на Слави Трифонов ще държат на Митева на всяка цена, допускат депутати.


 


Ако процедурата за избор на конституционни съдии не бъде открита до месец, тогава парламентът няма да успее да избере представителите си преди началото на лятната ваканция. "Такова разминаване никого не е имало.


 


Мандатите са замислени да се обновяват заедно", коментираха пред Сега магистрати.
Конституционният съд обаче не е единственият орган с непопълнен състав. Около 20 институции, за които отговаря парламентът, са в това положение.


 


За съдебната власт най-показателно е, че дори не е открита процедура за избор на главен инспектор и инспектори за Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Мандатът на Теодора Точкова и на хората й изтече още преди 2 години. Въпреки клетвите, че съдебната реформа е приоритет, управляващите не показват и грам загриженост за това. Точкова и инспекторите пък отказват да си тръгнат, мака и да е спорно имат ли изобщо право да са на позициите си след края на мандата си.


 


 


ИВСС при това се избира с 2/3 мнозинство от парламента, каквото четворната коалиция няма, което прави задачата още по-сложна, а търгуването на постове с опозицията от ГЕРБ и ДПС, съвсем вероятно. Този сценарий ще се повтори и при избора на 11-те членове на Висшия съдебен съвет от квотата на НС, което трябва да се случи преди октомври.


  Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби