Резултатите по отношение на фентанила и военната комуникация бяха очаквани преди разговорите и се равняват на важен напредък в подобряването на все още обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин. По време на пресконференцията си след срещата на върха Байдън обобщи подхода си към китайския лидер.

Свързани новини

16.11.2023 10:24

Китай се е съгласи да преследва компаниите, които подхранват кризата с наркотиците в САЩ: Байдън

Видян 533 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън завърши 4-часовите си разговори с китайския лидер Си Дзинпин с увереност, че напрегнатите отношения между САЩ и Китай се подобряват, като изтъкна споразумения за ограничаване на производството на фентанил и възстановяване на военната комуникация, но все пак призна, че дълбокото напрежение остава, пише CNN.

Байдън заяви, че двамата със Си са се съгласили да вдигат телефона и да разговарят в периоди на несъгласие, и нарече разговорите "едни от най-конструктивните и продуктивни дискусии, които сме имали".

Въпреки това, напускайки срещата на върха след пресконференция, Байдън заяви, че все още смята Си за диктатор, въпреки напредъка, който са постигнали по време на срещата си. Резултатите по отношение на фентанила и военната комуникация бяха очаквани преди разговорите и се равняват на важен напредък в подобряването на все още обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин. По време на пресконференцията си след срещата на върха Байдън обобщи подхода си към китайския лидер.

"Доверявай се, но проверявай, както гласи старата поговорка", каза той. "Това е моята позиция."

Байдън имаше за цел да използва срещата, за да постави отношенията между САЩ и Китай на по-стабилна основа след месеците на напрежение между двете суперсили. Преди началото на разговорите американските официални лица се стараеха да управляват очакванията, като заявиха, че не очакват дълъг списък с резултати или дори съвместно изявление на лидерите, както е обичайно след подобни срещи на върха.


Основната цел на разговорите изглежда е възстановяването на каналите за комуникация, главно чрез военните, за да се избегне видът неразбирателство или грешка в изчисленията, за които американските служители се опасяват, че могат да доведат до открит конфликт.

"Моята отговорност е да направя това рационално и управляемо, така че да не доведе до конфликт. Това е моята задача", каза Байдън след това.

Байдън заяви, че Китай се е съгласил да преследва компаниите, които произвеждат химически прекурсори на фентанила - мощното наркотично вещество, което подхранва кризата с наркотиците в САЩ. САЩ ще следят отблизо дали Китай ще изпълни ангажиментите, поети по време на срещата на върха.

Президентът заяви, че споразумението на Китай за намаляване на химикалите прекурсори за фентанил ще "спаси човешки животи" и изрази признателност за ангажимента на Си по този въпрос.

Си се съгласи и с механизми, които да се справят с евентуални военни грешки, и се договори за форуми, на които двете страни да представят своите опасения.

Високопоставени служители от администрацията на Байдън заявиха преди срещата на върха в сряда, че през последните няколко месеца китайските им колеги са били "неохотни" да се съгласят да възстановят комуникациите между военните.


 Но този въпрос беше повдигнат от самия Байдън и неговите висши съветници като държавния секретар Антъни Блинкен, съветника по националната сигурност Джейк Съливан и министъра на отбраната Лойд Остин в "почти всеки разговор, който сме имали с китайците", като САЩ се опитаха да подчертаят, че е "абсолютно критично" този канал да бъде отворен отново.

Американски служители заявиха, че инцидентът с китайския шпионски балон по-специално е подчертал значението на комуникациите между военните.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог