Джанет Йелън

Свързани новини

29.03.2024 09:53

Китай произвежда твърде много батерии, слънчеви панели и ел. автомобили, което вреди на US работниците: Джанет Йелън

Видян 737 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайските компании произвеждат твърде много батерии, слънчеви панели и електрически автомобили, което вреди на US работници, заяви американският финансов министър Джанет Йелън. Тя възнамерява да повдигне този въпрос по време на пътуването си до Пекин следващия месец.


Йелън говори в предприятие за производство на соларни клетки в Джорджия, което беше затворено през 2017 г. поради невъзможност да се конкурира с по-евтиния внос. Някои от производствените му линии бяха отворени отново неотдавна благодарение на субсидиите, предоставени от Закона за намаляване на инфлацията през 2022 г.
"В миналото в отрасли като стоманодобива и алуминия подкрепата на китайското правителство доведе до значителни свръхинвестиции и излишен капацитет, който китайските фирми се стремяха да изнасят в чужбина на потиснати цени", каза Йелън. "Това поддържаше производството и заетостта в Китай, но принуди промишлеността в останалата част на света да се свие".


Според Йелън същото се случва и със "зелените" технологии, които "изкривяват световните цени" и "вредят на американските фирми и работници, както и на фирмите и работниците по света".


"Това са опасения, които все по-често чувам от правителствените колеги в индустриализираните страни и развиващите се пазари, както и от бизнес общността в световен мащаб", добави тя.


Йелън заяви, че по време на посещението си, планирано за април, ще "настоява пред китайските си колеги да предприемат необходимите стъпки за решаване на този проблем".


Според базираната в Париж Международна агенция по енергетика Китай се е превърнал в доминиращ производител на литиево-йонни батерии и на него се падат 60% от световните продажби на електрически автомобили през миналата година.


По-рано тази седмица Пекин подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) във връзка с "дискриминационните" според него изисквания на Вашингтон за субсидиите за електромобили. В отговор на жалбата търговският представител на САЩ Катрин Тай заяви, че субсидиите са "принос към бъдещето на чистата енергия", докато Китай "продължава да използва нелоялни, непазарни политики и практики, за да подкопава лоялната конкуренция".


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.03.2024 19:29

    Ами, кой ви е виновен, че сте идиоти. Мислехте, че китайците ще ви робуват до края на света.Така става с хора, които не знаят историята.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби