Свързани новини

25.06.2021 17:33

Киргизстан води ожесточени битки за колосалните си златни находища

Видян 2217 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Автор: Alexander Lebedev, RT
Със съкращения



 Когато Садир Джапаров стана президент на Киргизстан, той се ангажира да се справи с корупцията и плячкосването на своите предшественици. Сега бившата съветска република в Централна Азия национализира един от най-големите си активи - златната мина Кумтор.

Джапаров не е единственият пример в съвременната история на нов лидер, който идва на власт и се опитва да се справи с предполагаемите корупционни сделки на предишните управляващи. Вземете например съдбата на нигерийския диктатор Сани Абача. Версиите за това как е починал се различават - официално това е инфаркт, но според неофициалната версия той е бил отровен от проститутки. След смъртта му новото правителство на Нигерия се опита да върне активите, откраднати по време на управлението му, дори успя да арестува 5 милиарда долара от сметки в Швейцария. Но след 15 години съдебни спорове, за които Лагос похарчи 700 милиона долара, само 600 милиона бяха репатрирани, докато 4 милиарда долара останаха при семейство Абача.

Сега друго национално правителство работи по връщането на милиарди долари, които според него са били присвоени чрез подкупи и изпирани. Говорим за меко казано не най-богатата страна в света- Киргизстан. Там едно от основните национални богатства е находището на злато Кумтор, открито през 1978 г. от съветските геолози.

През 1997 г. канадският минен гигант Cameco стартира търговско производство на злато в Kumtor. През 2003 г. компанията трябваше да прехвърли мината с всичките си активи под контрола на Киргизстан. По споразумение с киргизките власти, оглавявани по това време от президента Аскар Акаев, активите на Cameco бяха прехвърлени на нова компания Centerra Gold Inc. Това беше направено под предлог за включване в борсата в Торонто.

В навечерието на IPO (Първичното публично предлагане) Акаев реши да продаде част от държавните акции на безценица, въпреки че беше ясно, че в близко бъдеще те ще поскъпнат многократно. По този начин делът на държавата е спаднал до ... 26%, вместо 100% според първоначалното споразумение. Не изглежда ли това като потенциална корупционна схема?

Всички знаят думите на Джоузеф Дънинг, цитирани от Карл Маркс, че с "ПРИ 300% НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НА КОЕТО КИПИТАЛЪТ ДА НЕ СЕ РЕШИ – дори с риск да увисне на бесилката." Всички дивиденти, изплатени от Centerra на киргизкото правителство, като основен акционер за 25 години, възлизат на само 87 милиона долара. Заслужава да се отбележи, че един от миноритарните акционери на Centerra е най-големият инвестиционен фонд в САЩ  BlackRock.  Забележително е, че с приходи от $1,2 милиарда годишно и разходи от $300 милиона, компанията отчита официална печалба от само $ 200 милиона.

През 2017 г. ръководството на Centerra натрупа почти 1,5 милиарда долара и взе решение да закупи няколко мини далеч извън Киргизстан - например в Невада, където придоби помещенията за 500 милиона долара. Година по-късно това решение беше счетено за „погрешно“, тъй като металът лежи на дълбочина 1,5 км под земята и инвестицията беше отписана.


Заедно със своите съюзници, които също като него са били преследвани в продължение на девет години за борба срещу варварската експлоатация на Кумтор, Джапаров започва процеса на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева