Жителите се евакуират от град Ирпин, северно от Киев, на 10 март 2022 г

Свързани новини

11.03.2022 11:09

Киев няма нужда от бойни самолети, ще му изпратим системи земя-въздух: САЩ

Видян 2375 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ заявиха вчера, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети, за да се брани от руските атаки, но съобщиха, че смятат да ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, предаде Франс прес.




"Самолетите не са онова, от което имат най-вече нужда в момента украинските ни партньори", заяви пред журналисти говорителят на американската дипломация Нед Прайс, съобщава БТА.




Анализът на разрушенията, причинени от Русия в украински региони, показва, че те се дължат главно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за отбрана от тези оръжия, обясни той.




Според Прайс украинската армия все още разполага с редица самолетни ескадрили, годни за летене.




Той добави, че "ефикасността" на руската авиация е била "ограничена от наземните системи за противовъздушна отбрана" - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.




"Ще продължим да доставяме на нашите украински партньори системи земя-въздух" и "може би ще сме в състояние да им доставим още повече такива", допълни говорителят.




САЩ окончателно отхвърлиха в сряда предложението на Полша да предостави на американската армия своите изтребители МиГ-29, за да бъдат впоследствие предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било "рисковано" и би могло да предизвика ескалация от страна на Русия.



Вашингтон не изключи изцяло възможността някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, но това ще зависи от нейното "суверенно решение", подчерта Прайс, като намекна, че САЩ няма да подкрепят открито подобни действия.


 


Снимка: АФП



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimenмими 12.03.2022 20:38

    стига с вашите глупости,не нажежавайте войната,но това целите май и с приказки,че "Русия щяла да употреби хим. оръжие",което е ам. специалитет,и то доказан.....

  • 001 Anonimen 12.03.2022 12:50

    А не може ли и Русия да достави в някое краварско пристанище някоя ракета, някое торпедо или нещо още по подходящо? Както вие доставяте, така и на вас да ви се достави.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни