Свързани новини

14.09.2021 11:09

Киберхигиената на сайтовете на НСИ е възможно най-лошата от поне 5 г.: Експерт за сигурност

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Интернет сайтовете на Националния статистически институт, част от който е и този за преброяването на населението в България, са поддържани години наред изключително незащитени. В момента по това се работи, но преди седмица оценката за тяхната т.нар. киберхигиена е била възможно най-лошата. И това е било състоянието им от години, поне от 5 години.

Това твърди в интервю за "Дневник" Андрю Дженкинсън, изпълнителен директор на базираната в Лондон компания Cybersec Innovation Partners (пълния текст на разговора очаквайте утре). Той е приложил Whitethorn Shield - технология, преглеждаща на практика всички елементи - за да оцени киберсигурността на двата интернет адреса няколко пъти миналата седмица, когато сайтът на преброяването блокира.

Резултатът е, че - според неговото предположение - след като медиите са заговорили за проблема, съответните институции са се задействали, но е почти невъзможно да се поправят проблеми, трупани с години.

"На 9 септември установихме, че са положени големи усилия за защита на сайта на националната статистика и тя се е подобрила от най-лошото F на С. Все още не е перфектното състояние, но е стъпка в правилната посока. На 10 септември прегледах историята на сигурността на сайта на НСИ и този на преброяването. Резултатът е, че и двата сайта са поддържали ниво от F през последните години", каза Дженкинсън.

Поправянето на пропуските не може да се навакса за една седмица и да си кажеш, че всичко ще е ОК, допълни той. "Защото може да имате заложен зловреден софтуер преди години, да кажем, преди 5 години, подготвен точно за събитие като сегашното, да манипулират събрани данни, да ги извлекат. И заложилите това да си кажат "Никой не знаеше, че сме вътре, защото никой не проверяваше", обясни той.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион